FORBRUKERTEKNOLOGI

Tror ikke på framtidig, optisk lagring

Bill Gates kommer i et fersk intervju med overraskende uttalelser om framtiden for optiske lagringsformater.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2005 - 09:35

Bill Gates, formann og sjef for programvarearkitektur i Microsoft, snakker i et intervju som ble publisert i forrige uke av Daily Princetonian, blant annet om optiske lagringsformater som HD DVD og Blu-ray Disc. Microsoft har som kjent valgt å støtte HD DVD. Men Gates forteller i intervjuet også hva han mener vil erstatte de kommende DVD-etterfølgerne, når den dagen kommer.

Men først fikk han utdype Microsofts valg av HD DVD framfor det konkurrerende Blu-ray Disc-formatet. Sistnevnte anses av mange som overlegent på flere områder.

- Hovedproblemet er at beskyttelsesmetoden til Blu-ray er veldig anti-konsument. Det brysomme er at filmstudioene har fått for mye beskyttelse på bekostning av konsumentene, og det vil ikke fungere godt på PC-er. Du vil ikke kunne spille av film og lage programvare på en fleksibel måte, sier Gates i intervjuet.

- Det er ikke det fysiske formatet som har problemer med, sier han.

Tidligere har Microsoft sagt at muligheten for å kopiere innholdet fra de optiske platene over på harddisken, er et absolutt krav fra selskapet for å støtte formatet. Dette tillates angivelig ikke hvis beskyttelsesteknikkene til Blu-ray tas i bruk av innholdsleverandørene. Med HD DVD skal innholdsleverandørene selv kunne velge om slik kopiering skal tillates eller ikke.

    Les også:

- Hvis Blu-ray-gruppen ville fikse denne ene tingen, vil det vært fint. For oss er det ikke det fysiske formatet som er avgjørende, sier Gates. Tidligere har talspersoner også sådd tvil om det Blu-ray Disc-tilhengerne lover, blant annet når det gjelder tidspunktet for lansering av plater med mer enn ett lag. Men Gates kommer ikke inn på dette. Derimot mener han at framtiden til optiske plater generelt er kortvarig.

- Forstå det at dette er det siste fysiske formatet som noen sinne vil finnes. Alt kommer til å streames direkte eller til en harddisk. Så på den måten er det til og med uklart hvor mye denne [formatkrigen] egentlig teller, avslutter han.

Gates ser altså for seg en framtid, trolig ikke så altfor fjern, hvor behovet for optiske lagringsformater forsvinner, i alle fall for den jevne konsument.

Det er klart at med stadig lavere priser på harddiskbasert lagring og stadig høyere båndbredde tilgjengelig for de som har rask Internett-aksess, vil det reelle behovet for å lagre innhold på optiske plater reduseres. Man vil etter hvert kunne få plass til det meste av det man ønsker på harddiskene, samt kunne laste ned innhold etter behov med sanntids avspilling fra nettjenester, kanskje med en fast pris i måneden og enormt utvalg.

For musikk er slike tjenester allerede tilgjengelig, blant annet Yahoo! Music Unlimited. Men foreløpig er det få som har tilstrekkelig rask Internett-aksess til å laste ned høyoppløst video for direkte avspilling. De få tjenestene som tilbyr streamet film via nettet, har et klart begrenset utvalg, sammenlignet med en for eksempel videobutikken på hjørnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.