RESULTATERFINANS

Tror ikke på IBMs enkle løsning

EDB-sjef og tidligere leder av IBM Norge, Endre Rangnes, avfeier IBMs store endringsplan.

Sent i forrige uke la IBM-sjef Sam Palmisano frem en ny og dramatisk kursendring for IBM. Det er sjelden amerikanske toppsjefer går ut med tall på denne måten, men IBM-sjefen lover at innen 2011 skal halvparten av IBMs resultat komme fra programvare.

    Les også:

Dette er en tung kursendring for IBM som tidligere har snudd seg vekk fra maskinvare til konsulentmarkedet. Årsaken til satsningen på programvare – og da mellomvare – er enkel: Dette gir de beste marginene, fortalte Palmisano.

digi.no tok kontakt med Endre Rangnes, som kjenner både denne type omlegginger og IBM svært godt: Rangnes kom fra jobben som toppsjef i IBM Norge til EDB og har dreid EDB kraftig over fra ren drift, der marginene er lavere. Akkurat som IBM har Rangnes satset hardt på konsulenttjenester og leveranse av løsninger, noe som gir høyere marginer. De siste årene har EDB kjøpt 14 selskaper nettopp for å øke marginene.

Rangnes er svært skeptisk til Palmisanos plan og mener det er et spill for investorene. Han synes heller ikke det er noe nytt og påpeker at IBM har gjort en lang liste av oppkjøp gjennom mange år for å bygge seg opp på mellomvare – programvare for å la ulike datasystemer kommunisere og spille sammen.

Men det finnes ikke noe stort, nytt mellomvaremarked uten skikkelig konkurranse og dermed fete marginer, påpeker Rangnes bestemt. Tvert i mot: Konkurransen på mellomvare og databaser er blitt mye tøffere de siste årene.

– Sannheten er at IBM har tapt terreng de siste årene på salget av programvare for integrasjon og utveksling. Det er Oracle som har eksekvert på den samme visjonen. Oracle har kommet kjempesterkt. Også Microsoft har lykkes veldig godt i dette markedet og er blitt en viktig aktør, påpeker Ragnes.

Men IBM har ikke noe valg, sier Ragnes og mener Palmisanos plan i beste fall er en akselerasjon av hva IBM har gjort lenge. For nå faller salget av IBMs gamle serversystemer som gav veldig gode marginer og IBM må gå videre. Men Ragnes undervurderer likevel ikke sin gamle arbeidsgiver.

– IBM vil lykkes, de har finansielle muskler, kundebase og partnere, men mellomvare-markedet er ikke noen enkel redning, konkluderer Rangnes.

Rangnes mener oppskriften på å øke eller hvert fall å opprettholde marginene er enkel og kjent: Bruk lavkostland til alt du kan – og EDB har selv lagt store planer: I fjor kjøpte EDB Infopulse i Ukraina med 300 ansatte, men er lagt fra ferdig. Selskapet jakter i dag på oppkjøpskandidater eller partnere i India og har satt høye mål:

I løpet av 2010 skal EDB har 2000 ansatte i lavkostland «nearshore» – i Europa og «offshore» – i andre verdensdeler.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.