Tror ikke på IP-telefoni som masseprodukt

Telenor har omsider lansert bredbåndstelefoni, men er ikke overivrig etter å selge inn tjenesten.

Telenor har omsider lansert bredbåndstelefoni, men er ikke overivrig etter å selge inn tjenesten.

I dag finnes det rundt 70.000 kunder som i løpet av et drøyt år har gått over til bredbåndstelefoni, der talesignalene blir overført via bredbåndsforbindelsen.

IP-telefonileverandøren Telio var først ute i januar i fjor og antas å ha klart å kapre halvparten av kundene allerede.

Først i dag, etter at et førtitalls IP-telefonileverandører har etablert seg i markedet, lanserer Telenor sitt IP-telefoni tilbud. Leveransen starter 11. april.

Løsningen har ligget langt inne for Telenor, som må innse tap av store inntekter både i forhold til abonnementer på fasttelefon og reduksjon i tellerskritt.

- Vi er ingen IP-sinke og vi anser nå markedet for modent med 300.000 ADSL-kunder, opplyste direktør for divisjon i privatmarkedet, Berit Kjøll i Telenor til et fullsatt pressekorps i dag.

Men Telenor er ikke overivrig etter å selge inn IP-løsningen, og vil ikke gi noen anslag på hvilke forventninger de har til nye IP-telefonikunder.

Tvert imot presiserer Kjøll at IP-telefoni er ikke for den proffe telefonbrukeren som setter krav til kvalitet og flere linjer eller for den hjertesyke som trenger opprinnelsesmarkering og strøm.

Til tross for at telekomanalytiker Tore Aarønæs spår en eksplosiv vekst av nye kunder som vil vokse til 200.000 i løpet av året, blir dette dysset ned av Telenor.

- Vi tror på en forsiktig vekst. IP-telefoni vil ikke bli noen masseprodukt med det første, og vil en stund framover fortsatt være i tidlig fase og for innovatørene, sier Kjøll.

Og det skal heller ikke være helt enkelt å skaffe seg IP-telefoni.

Tilbudet er kun tiltenkt Telenors ADSL-kunder. I tillegg vil tilbudet ikke gjelde for ISDN-telefoner, men kun for anlaloge bokser. Telenor kan heller ikke tilby flere samtaler samtidig. Det er ikke subsidiert pris til utlandet, som belastes med samme pris som tradisjonell hjemmetelefon.

Sier man opp fasttelefonen, vil Telenor legge på 60 kroner på ADSL-regningen til sine IP-telefonikunder.

Telenor har valgt å gå ut med en fast månedspris på 49 kroner og en fast samtalepris i minuttet på 0,15 øre. Telefonadapteren koster 569 kroner og oppkoblingshjelpen koster 399 kroner som er halv pris i kampanjeperioden.

Med en gjennomsnitt taletid på fem minutter og mellom 80 til 100 gjennomsnittssamtaler i måneden, vil totalsummen inkludert abonnement og minuttpris bli 159 kroner.

Til sammenligning krever Telio 159 kroner i måneden, men gir da altså fri bruk, både i Norge og utlandet. Det er bare samtaler til mobiltelefoner som koster penger.

Telenor lanserte IP-telefoni mot større bedrifter og kommuner som opererer med egne datanett i desember.

Til toppen