ANALYSER

Tror ikke på Windows 10

Blir en hemsko for Microsoft og hindrer vekst, mener Goldman Sachs.

En av verdens største investeringsbanker har liten tro på at Windows 10-lanseringen vil bidra til vekst for Microsoft.
En av verdens største investeringsbanker har liten tro på at Windows 10-lanseringen vil bidra til vekst for Microsoft. Bilde: Robert Galbraith / Reuters
16. juli 2015 - 15:09

Goldman Sachs, en av verdens største globale investeringsbanker, senker sine forventninger til Microsoft i påvente av IT-selskapets kvartalspresentasjon tirsdag neste uke.

Spådommen er lite lystig sett med Microsoft-øyne.

Investeringsbanken hevder at «Windows er en hemsko», og at det kommende Windows 10 vil «bremse» selskapet snarere enn å bidra til vekst.

Noe lignende har for øvrig IDC nylig spådd i sin prognose, men den var mer myntet på forbrukermarkedet og salg av pc-er.

Les også: Microsoft gir ikke opp mobil

Salgsanbefaling

Goldman Sachs grunngir sin pessimisme med tre forhold, ifølge et notat Business Insider gjengir:

*** Bedrifter vil i for liten grad oppgradere til Windows 10, i hvert fall på kort sikt.

*** Windows Server 2003 er nå avlivet, ved at Microsoft ikke lenger tilbyr støtte i form av nye oppdateringer og feilfikser. Men dette ble aldri Microsofts mest populære produkt. Selv om bedrifter benytter anledningen til å oppgradere, tviler investeringsbanken på at det vil påvirke bunnlinjen noe særlig.

*** Det er ikke nok bedrifter som velger å fornye sine enterpriseavtaler, Enterprise License Agreements (ELA-er), en kombinert pakke med programvare og support som Microsoft tilbyr store kunder.

Kontorpakken Office 365, en av Microsofts mest vellykkede og innbringende nysatsinger gjør det derimot svært godt i bedriftsmarkedet, påpeker analytikerne.

Likevel mener de at dette må sees opp mot den generelle nedgangen pc-bransjen for tiden opplever, med færre solgte desktop-baserte datamaskiner.

Les gjerne: Svalestup for salg av pc-er

Goldman Sachs gjentar sin salgsanbefaling på Microsoft-aksjen fra tidligere, men justerer nå ned sin prognose for omsetningen siste kvartal til 22,0 milliarder dollar. Det er bare hårfint under det 21 ulike analytiker som følger Microsoft venter seg.

Fasiten får vi først etter i regnskapet for fjerde kvartal, da Microsoft avrunder sitt fiskalår 2015, som legges fram tirsdag 21. juli. En drøy uke senere slipper de løs det nye operativsystemet Windows 10.

Prognosen til investeringsbanken er at Microsofts aksjekurs skal falle til 38 dollar i løpet av 12 måneder. I skrivende stund blir aksjen handlet for om lag 45,50 dollar stykket.

Les også: Microsoft sier opp 7.800. Skriver ned hele verdien av Nokia-kjøpet

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.