RESULTATERFINANS

Tror ikke småpengekort blir stort i Norge

I flere land begynner småpengekort å bli populært, men Sparebank 1-direktør Eldar Skjetne tror noe slikt er dødsdømt i Norge. Her er hvorfor:

18. feb. 2003 - 12:54

Etter en rekke mislykkede forsøk, begynner bruken av småpengekort å røre på seg i flere land. Blant annet har det franske Moneo-systemet (bildet over) fått 800.000 brukere i bare tre testområder og til høsten skal systemet rulles ut i hele Frankrike.

Kortene kan "tankes" opp med for eksempel 1000 kroner og brukes til å kjøpe småvarer i både betjente butikker, automater og billetter.

Les også:

Her i Norge arbeider to allianser med et småpengekort som en del av sine strategier for digitale IDer og smartkort. Både Zebsign og bankene planlegger smartkort som i tillegg til økt sikkerhet også vil kunne brukes som småpengekort.

Men Eldar Skjetne, direktør for betaling og ehandel i Sparebank 1-gruppen, tror ikke vi vil se bred bruk av tradisjonelle småpengekort her i Norge.

- Disse kortene egner seg best i land der bank- og IT-systemene ikke er utbygget på samme måte som i Norge. Her i Norge har så å si alle butikker online-kortleser og debitsystemet fungerer svært bra. Jeg tror dessuten det skal mye til for at norske butikker skal ta i bruk et system med en beløpgrense på 1000 kroner, sier Skjetne til digi.no.

Hard konkurranse mellom bankene har dessuten frarøvet småpengekortene et av sine fremste fortrinn - lav eller ingen transaksjonspris. Men det tilbyr også banker som Skandiabanken på trekk rett fra bankkonto.

- Småpengekortene vi får i Norge vil brukes primært for betaling mot automater og steder der det ikke er betjening, tror Skjetne.

Men også her møter småpengekortene hardere konkurranse fra de etablerte bankkortene som trekker penger direkte fra konto eller via Visa. Denne muligheten blir stadig vanligere - Telenors mobilhandel har nå åpnet en slik mulighet som gjør at du slipper å fylle opp en minikonto.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.