Tror ikke USA gir fra seg kontrollen

Neste uke samles verden i Tunis for å diskutere hvem som skal styre Internett, men Frankrike er pessimister.

Neste uke samles verden i Tunis for å diskutere hvem som skal styre Internett, men Frankrike er pessimister.

Spørsmålene om hvem som eier og styrer Internett blir stadig mer brennbart. Mange land mener Internett undergraver deres kultur, styresett og religion med sin spredning av porno og annet innhold.

Både demokratiske land og diktaturer hevder at USA bruker kontroll over Internett til å fremme sine økonomiske og politiske mål.

Debatten er like gammel som internett og nå blir den langt mer konkret. ITU, den internasjonale teleorganisasjonen, har innkalt til et globalt møte i Tunis neste uke. ITU er organisert, men ikke underlagt FN.

Møtet blir et stormløp mot USA - både FN, EU og ITU ønsker å påvirke hvordan Internett styres.

I dag styres Internett, inkludert systemet for domener og domene-oppslag (DNS) av ICANN, men det amerikanske næringsdepartementet har det endelige ordet. Men ICANNs kontrakt med departementet går ut til sommeren. FN og EU forsøker derfor å presse frem en endring får USA fornyer ICANN-kontrakten.

Men Frankrikes representant til møte, Jean-Michel Hubert, er pessimistisk til hva WSIS-møtet i Tunis vil få utrettet, skriver Reuters.

For det er ingen formelle muligheter til å presse USA - det eneste FN og EU kan bruke er et løfte forrige presiden Bill Clinton gav om å demokratisere styringen av Internett.

Møtet kommer trolig til å ende opp uten noen avklaring. Trolig blir det bare bestemt at man skal jobbe videre med saken, tror Hubert.

Og selv om USA skulle gi fra seg kontrollen, mener han det kan bli vanskelig å bli enig om en styringsmodell mellom land med så forskjellige meninger.

Den tysk IKT-bransjen mener det er viktigere å beholde dagens system og frihet enn å endre eierskapet.

Til toppen