ANALYSER

Tror IKT-veksten vil dabbe av i 2009

Gartner forklarer trenden med både svakere økonomi og større bruk av «cloud computing».

20. aug. 2008 - 15:58

Gartner har publisert en rapport om hvordan de venter at det globale IKT-markedet vil utvikle seg i 2008 og de kommende tre til fem årene: Dataquest Insight: IT Markets Remain Resilient in 2008 and Will Grow Moderately in the Next Three to Five Years.

Rapporten fordeler det globale IKT-markedet på fire sektorer: IT-maskinvare, programvare. IT-tjenester og telekom, det siste inklusive tjenester.

Veksten i alle disse sektorene vil være lavere i 2008 enn i 2007, og vekstreduksjonen fortsetter i 2009. Fra 11 prosent i 2007 faller veksten til 8 prosent i år, og så til 6 prosent neste år.

Vekstreduksjonen er jevnt fordelt på alle sektorene, og fører ikke til endringer i deres styrke relativt til hverandre. Telekom er suverent størst med 58 prosent av det globale IKT-markedet, mens IT-tjenester holder sin andel på 28 prosent. IT-tjenester er større enn IT-maskinvare og programvare til sammen: Deres andeler er på henholdsvis 12 og 6 prosent.

Sektoren som holder seg best i vekst er programvare, med 10 prosent i år og 8 prosent neste år. IT-maskinvare vokser mindre enn det totale markedet i år, med 7 prosent. I 2009 forsterker denne tendensen seg, med en vekst på 4 prosent.

Tabellen nedenfor oppsummerer dette:

Gartner advarer at mye av veksten for det totale IKT-markedet i år kan føres tilbake til fallet i dollarkursen. Korrigert for kursfallet, reduseres årets vekst fra 8 prosent til 4,5 prosent.

Ifølge Gartner utløser ikke den økonomiske nedturen i USA noen alvorlig nedgang i IKT-investeringer, fordi tapene der motvirkes av vekst innen andre geografiske områder, en viss teknologisk dreining, og av at bedrifter moderniserer sine systemer.

Verden er nå tidlig i en fase der IKT-bransjen legger om fra at kundene deres kjøper maskin- og programvare, til at de kjøper datakraft og tjenester etter behov. Tendensen går mot «software as a service» (SaaS) og mot at også datakraft og lagring formidles over «nettskyen» («cloud computing»).

Denne tendensen innebærer at noen typer IT-produkter vokser svært raske, mens andre blir foreldet. Generelt sett medfører den også at ressurser brukes mer effektivt, hvilket igjen innebærer at en oppgang i bruksverdi hos kundene ikke nødvendigvis gjenspeiler økte investeringer.

Veksten innen IT-tjenester forklares dels ved at bedrifter investeringer i å forbedre systemene sine med tanke på å redusere kostnadene, dels ved at globaliseringen gjør det mer hensiktsmessig for IT-tjenesteleverandører å spre risikoen for nedgang i etterspørsel ved å operere på flere markeder.

PC-er utgjør 60 prosent av alle verdens investeringer i IT-maskinvare, og veksten er sterkere enn ventet, ifølge Gartner. Økningen er spesielt sterkt i Asia/Stillehavet og i Vest-Europa. En sentral faktor er overgang til bærbare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.