ANALYSER

Tror India blir globalt størst innen IT-service

Gartner tror Tata, Infosys og Wipro kan vokse forbi IBM GS, Accenture og EDS innen 2011.

13. aug. 2008 - 15:28

Analyseselskapet Gartner har analysert trendene innen global IT-service, og kommet fra til at Indias tre store – Tata Consultancy Services, Infosys og Wipro – vil nå opptil og kanskje vokse forbi de tre amerikanske selskapene som dominerer markedet i dag, det vil si IBM Global Services, Accenture og EDS, innen 2011.

Spådommen er oppsiktsvekkende. I dag er de tre indiske selskapene til sammen mindre enn den minste av de tre store amerikanerne, EDS. Gartner tror at de tre indiske selskapene i stadig større grad vil melde seg på i konkurransen om de virkelig store avtalene som hittil har vært forbeholdt amerikanerne.

Gartner viser til at indierne – analyseselskapet bruker betegnelsen «India-3» – har vist rekordaktig vekst over 30 sammenhengende kvartaler. Deres gjennomsnittlige vekstrate er nesten tre ganger så stor som amerikanernes.

Denne kraftige og langvarige veksten gir gjenklang på børsen. Selv Wipro, den minste av de tre indierne, har langt større markedsverdi enn EDS. Accenture og Infosys har om lag samme markedsverdi selv om Accentures omsetning er fem ganger så stor. Den største indieren, Tata, har litt over en firedel av omsetningen til Accenture, men markedet mener de er 16 prosent mer verdt.

Indiernes rekordaktige vekstrate har fortsatt lenge etter at de passerte milepælen på én milliard dollar i årsomsetning, understreker Gartner. De tre var alle vel forbi milepælen i 2004, da deres samlede omsetning var 5,2 milliarder dollar. I 2007 var deres samlede omsetning over 64 milliarder dollar. På tre år økte de altså tilsvarende mer enn tolv-gangeren.

Denne tabellen viser detaljene i sammenlikningen mellom «India 3» og de tre store amerikanske tilbyderne.

Ifølge Gartner utmerker «India-3» seg ved utmerkede prosesser, personalbehandling i verdensklasse, og ved at de tilbyr tjenester med toppkvalitet til lave priser. Dessuten har de fanget markedets oppmerksomhet i langt større grad enn deres faktiske omsetning skulle tilsi.

Alle har investert i avanserte rammeverk. Til sammen har de skapt rundt 30 000 nye arbeidsplasser hvert år de siste tre årene.

Den viktigste utfordringen til «India-3» kan ifølge Gartner leses av tabellen ovenfor.

Omsetningen per ansatt er en brøkdel av amerikanernes. Det gjenspeiler at forretningsmodellen fortsatt hviler på intensiv bruk av billig arbeidskraft. Denne tilgangen vil etter hvert bli mindre, og «India-3» må belage seg på en gradvis overgang til mer effektiv utnyttelse av sin kompetanse. Det vil også være uomgjengelig dersom de skal greie å konkurrere om de feteste og mest krevende kontraktene, mener Gartner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.