PERSONLIGTEKNOLOGI

Tror ingen vil oppgradere til Windows 8

IDC mener Microsofts neste system vil være «irrelevant» for tradisjonelle pc-brukere.

Eksempel på startskjerm i Metro, fellesgrensesnittet for Windows 8 på pc-er, mobil og nettbrett.
Eksempel på startskjerm i Metro, fellesgrensesnittet for Windows 8 på pc-er, mobil og nettbrett. Bilde: Microsoft

Analyseselskapet IDC har varslet en webkonferanse 15. desember, der de skal gå gjennom ti spådommer for programvare for systeminfrastruktur. Blant temaene er hvilke følger lanseringen av Windows 8 vil få i 2012.

En av innlederne på webkonferansen, IDCs visepresident med ansvar for systemvare Al Gillen, tvitret om disse spådommene 2. desember. Spådom 10 gjelder Windows 8, og går ut på «blandet mottakelse» for Microsofts første felles operativsystem for mobiltelefoner, nettbrett og pc-er.

Dette har fått diverse skribenter med gode kontakter til å kaste seg over telefonen for å få nærmere presisert hva dette går ut på.

Windows IT Pro og Cnet har begge fått tak i dette sitatet fra en rapport som skal omtales på konferansen:

– Windows 8 vil i hovedsak være irrelevant for brukere av tradisjonelle pc-er, og vi venter i praksis ingen oppgraderingsvirksomhet fra Windows 7 til Windows 8 i denne formfaktoren.

Antakelsen er uten forbehold, og gjelder for både forbruker- og bedriftsmarkedet.

Når det gjelder bedriftsmarkedet er spådommen ikke spesielt oppsiktsvekkende, all den tid bedrifter ser ut til å ha kommet inn i en rytme der pc-ene oppgraderes bare ved annen hver Windows-fornyelse. Man hoppet over Vista for å gå direkte fra XP til Windows 7, og nå ligger man altså an til å hoppe over Windows 8. Microsoft anbefaler for øvrig bedrifter som fortsatt kjører på XP til å oppgradere til Windows 7 nå, og ikke vente på Windows 8.

Om Windows Server 8 er spådommen stikk motsatt:

– Windows Server 8 vil få en bred omfavnelse fra Microsoft-kunder, heter det i et annet sitat fra rapporten.

Årsaken er bedre tilpasning til virtualisering og nettskymodellen.

Om Windows 8 på nettbrett sier IDC følgende:

– IDC tror at Microsoft vil oppleve skuffelser i salget av Windows 8 til nettbrett i 2012. Uten endringer i måten de nærmer seg mobilmarkedet på, vil de heller ikke oppnå framgang på lengre sikt.

Et trekk ved Windows 8 er at det etablerer Metro, et brukergrensesnitt som per i dag er tilgjengelig i Windows Phone 7, som felles grensesnitt i mobil, nettbrett og pc. Sannsynligvis vil pc-brukere kunne sløyfe Metro til fordel for et «klassisk» grensesnitt. I den utgaven av Windows 8 som utviklere har tilgang til i dag, er dette klassiske grensesnittet til forveksling lik Windows 7.

Windows 8 ventes forhåndsvist på forbrukermessen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas tidlig i januar, og en offentlig prøveversjon («beta») ventes en gang i januar eller februar. Kanskje vil de første Windows 8-pc-ene komme i salg rett over sommeren, og fra det tidspunktet vil Microsoft antakelig kunne trøste seg med at ingen forbrukere vil kjøpe Windows 7 mer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.