Den nye Stoltenberg-regjeringen har lovet penger til utbygging av bredbånd til de rundt 10 prosentene av norske husstander som i dag ikke har noen tilbud.
På statsbudsjettet kom det likevel bare tre millioner kroner for å utrede behov og kostandarer. Denne jobben skal gjøres av telekonsulentselskapet Teleplan, men en ringerunde i departementene avslører en frykt for å si for mye.
I utgangspunktet er det Samferdelsministeren som har uttalt seg i denne saken, men utredningen styres av Moderniseringsdepartementet.
Men hva slags mål om for eksempel båndbredde regjeringen legger opp til vil ingen svare på. Det er heller ingen som vil si noe om når en støtte utbygging eventuelt vil komme i gang.
Årsaken til den store tausheten rundt de eller taletrengte politikerne får digi.no vite av senior-rådgiver Nils Gulbrandsen i Moderniseringsdepartementet.
- Vi ønsker ikke sende ut noen signaler som gjør at markedet utsetter utbygging, forteller han til digi.no.
Med andre ord: Hadde for eksempel regjeringen lovet at alle skal få tilbud om minimum 5 eller 10 Mbit, ville Telenor og alle de andre som bygger bredbånd forstått at det ville komme mye penger på neste års statsbudsjett. Da vil det være lønnsomt å utsette all utbygging i distriktene og vente på støtten.
Ved å være tause om hva regjeringen mener er bredbånd og når det eventuelt kommer penger, gjør man det vanskeligere for bredbåndsselskapene å spekulere i at det kommer penger.