Tror mer på mobil over WLAN enn 3G

Mobilselskapet Mobyson skal satse på såkalte UMA-mobiler som bruker WLAN-nett, ikke 3G.

Mobilselskapet Mobyson skal satse på såkalte UMA-mobiler som bruker WLAN-nett, ikke 3G.

Internasjonal mobilbransjen begynner å snakke stadig mer om "UMA". UMA er en merkelapp på mobiler som kan kommunisere over både dagens telenett og vanlige WLAN-nett.

Nå forteller Mobyson at de skal satse på mobil IP-telefoni og det betyr bare en ting - UMA.

Mobyson fikk tidligere i dag en ny hovedeier - Televenture, tidligere Telenor Venture. Med frisk kapital fra investeringsfondet har Mobyson ikke bare store norske, men også nordiske planer.

- En aggressiv virtuell mobiloperatør med mobil IP-telefoni rettet mot bedriftsmarkedet og utvalgte ungdomssegmenter vil raskt kunne bli en stor aktør i markedet. Gjennom leveranse av både GSM-telefoni og mobil IP-telefoni vil vi kunne gi kundene en komplett og svært kostnadsbesparende mobiltjeneste, sier markedsdirektør Anders Roger Øynes i Agder Energi.

Mobyson er det første norske mobilselskapet som offentlig uttaler at man skal gjøre satse på UMA. For selskapet står friere enn Telenor, Netcom og Chess som alle selv eier eller har moderselskaper som eier mobilnett.

Her kan du lese mer om UMA:

    Les også:

IP-telefoni på mobiler kan gjennomføres på to måter på mobiler. Den ene er Skype-løsinger der man kommuniser med hverandre gjennom en virtuell sentral, for eksempel Skypes. Trafikken går først over telenettet som IP-pakker med GPRS eller 3G og så over internett. Dette blir nødvendigvis ikke så billig og alle som skal ringes må ha installert Skype.

UMA vil gi større kostnadsbesparelser. For Nokia påpeker at selv om mobiler kan brukes over alt, gjøres to av tre samtaler mens man er på jobb eller hjemme. Og der har de fleste nå trådløse nett.

UMA-mobiler kan hoppe over på trådløse nett de får kontakt med så lenge brukeren har kan legge inn passordet. Med en UMA-mobil kan man ringe over internett til sitt teleselskap som så setter samtalen videre - enten over det vanlige telenettet, mobilnettet eller en internett-adresse hvis mottaker også har en UMA-mobil.

UMA kan dermed bli radikalt mye billigere - til glede for kundene og til skrekk for mobilselskapene som har bygget landsdekkende mastnett. Det er derfor neppe eiere av GSM og 3G-mobilnett vil lansere dette første, noe som gir aktører som Mobyson en mulighet.

Nokia og flere andre aktører har allerede lansert en rekke UMA-modeller (blant annet Nokia 6136 på bildet over), men foreløpig er ikke handover-teknikken helt på plass. Dette er teknikken som skal sørge for at UMA-mobiler hopper over til WLAN-nett den har passord til når slike dukker opp - og hopper tilbake til telenettet.

Øynes vil ikke love noe konkret, men bekrefter at en satsning på mobil IP-telefoni i praksis betyr UMA. Agder Energi leter etter eiere av WLAN-nett, men det finnes ikke noen store landsdekkende nett i Norge - Telenor har satt opp enkelte punkter på blant annet hoteller og flyplasser.

Men som Nokia påpeker Øynes at det er hjemme og på jobb vi ringer mest og her har de fleste allerede trådløse nett. Når Mobyson kan ha satt opp teknikken som lar folk ringe hverandre med UMA-mobiler vil han ikke kommentere.

Til toppen