Tror Microsoft taper XML-krigen

Gartner mener ISO sannsynligvis vil avvise å godkjenne Microsofts alternative åpne dokumentformat.

Gartner mener ISO sannsynligvis vil avvise å godkjenne Microsofts alternative åpne dokumentformat.

I begynnelsen av mai godkjente den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO XML-formatet OpenDocument Format (ODF) som internasjonal standard for dokumentformater. ODF er opprinnelig en OASIS-standard. OpenOffice.org 2.0, StarOffice 8 og IBM Workplace er blant kontorløsningene som hittil har gått over til ODF som standard dokumentformat, og flere er på vei. Også nye online-pakker som Google Writely støtter ODF.

    Les også:

Microsoft har på sin side utarbeidet et alternativt åpent XML-basert dokumentformant, kjent som Office Open XML. Formatet ble seint i fjor høst lagt fram for en annen standardiseringsorganisasjon, Ecma International. Etter godkjenning i Ecma, er det meningen å kjøre Open Office XML gjennom en godkjenningsprosess i ISO.

I et ferskt notat, ISO Approval of OASIS OpenDocument Is a Blow to Microsoft, skriver to Gartner analytikere at ISO, med 70 prosent sannsynlighet, vil avvise å godkjenne Microsofts åpne XML-baserte dokumentformat.

ISOs resonnement vil trolig bygge på at det er uhensiktsmessig for dem å godkjenne konkurrerende formater.

Gartner mener også at støtten til ODF blant brukere øker kraftig, spesielt i det offentlige verden over. Innen 2010, mener Gartner det er 70 prosent sannsynlighet for at ODF vil være et krav fra 50 prosent av alle organer i det offentlige, og fra 20 prosent av næringslivet.

Til toppen