Tror Microsoft vil knuse Symbian

Gartner-analytiker Nick Jones spår at Microsoft vil presse ut Symbian i bedriftsmarkedet for smarttelefoner.

Gartner-analytiker Nick Jones spår at Microsoft vil presse ut Symbian i bedriftsmarkedet for smarttelefoner.

Gartner-analytiker Nick Jones er i Oslo for å fortelle om Gartners syn på mobile tjenester, utover det å gi ansatte mobil nettilgang. Og skal man tro Jones, vil slike tjenester i stor grad bli basert på Microsofts operativsystem for mobile enheter, ikke Symbian, som i dag har en svært dominerende posisjon på smarttelefonmarkedet. I går lanserte Microsoft et nytt, felles operativsystemer for mobiltelefoner og PDA-er, med store muligheter for tilrettelegging for bedrifter, operatører og leverandører.

    Les også:

– Jeg tror Microsoft vil vinne slaget om smarttelefoner for bedrifter. De har et mer konsistent operativsystem mellom ulike enheter og kan reklamere med lavere totalkostnad. Symbian har dessuten gjort svært lite for bedriftsbrukere, sier han.

Jones mener Symbian lager smarttelefoner som vil gjøre det bra i forbrukermarkedet, men er underlegne i bedriftssystemer.

– De siste versjonene av Symbian har ingenting nytt for bedriftsbruk, sier han, og bruker mangel på sikkerhetssystemer som et eksempel.

Symbian eies av mange av de største mobilprodusentene, og tilpasses til en mengde forskjellige telefoner.

– Alle produsentene ønsker å få det til å se ut som det er deres telefon, sier han.

Resultatet er et svært lite ensartet system. Dette mener Jones er et stort problem og vil gi høyere administrasjonskostnader og problemer med applikasjonsutvikling.

– Jeg vil ikke anbefale å skrive bedriftsapplikasjoner for Symbian, sier han.

På fleip nevner han at mobiltelefonene nå er blitt helt Microsoft-kompatible, ettersom man nå kan få dem til å krasje like ofte som en PC med Windows. Forskjellen er at Symbian-skjermer blir røde når systemet dør, ikke blå som på PC.

Jones har noe mer tro på Nokias Series 60-initativ, som bygger systemer for bedrifter på toppen av Symbian.

– Enterprisedivisjonen i Nokia er relativt ung og får en tøff kamp mot Microsoft, men det var et veldig smart trekk av dem da de nylig lisensierte Active Sync fra Microsoft, sier han.

En annen mulig konkurrent er Blackberry. Blackberry-terminaler fra RIM har blitt svært populære i USA, fordi de fungerer godt til å lese e-post. Jones mener det kan ta Microsoft et par år å ta igjen dette forspranget, og at de som trenger det kan bruke Blackberries i en overgangsperiode. Men kun for e-post.

– De er strålende til e-post, men ubrukelig til det meste annet. Det er en forferdelig applikasjonsplattform, mener han.

Han anbefaler å ikke låse seg til en plattform foreløpig, men vurdere prosjekter som kan betale seg innen ett til to år.

Skulle Symbian bli sittende igjen med forbrukermarkedet er ikke nødvendigvis det en katastrofe for dem. Dette markedet er nemlig i vekst. Smarttelefonene er på vei ned i midten av markedet, fra å ha vært heller dyre, og mange vil ta dem i bruk, tror Jonas.

– I 2008 vil smarttelefoner ta 30 prosent av markedet i Vest-Europa. Da definerer jeg en smarttelefon som en telefon med et identifiserbart operativsystem som kunden kan installere egne programmer på, sier han.

Jones mener ellers fremtiden ser relativt lys ut for dem som driver med mobile tjenester og produkter. For selv om bedriftenes IT-prosjekter for i år ifølge Gartner viser moderat vekst på tre prosent, har to tredjedeler av bedriftene på verdensbasis økt andelen til mobile formål mer enn resten av budsjettet.

Til toppen