JUSS OG SAMFUNN

Tror Microsoft vinner OOXML-avstemmingen

Motstanderne tror Microsoft får godkjent sitt dokumentformat. Se hvem som skal ha stemt for og i mot:

4. sep. 2007 - 09:04

Etter en knallhard kamp i mange land, ble den internasjonale avstemmingen om hvorvidt Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) skulle godkjennes som ISO-standard, lukket søndag 2. september.

Avstemmingen er svært viktig for Microsoft. I dag dominerer de markedet for kontorstøttesystemer. Forskjellige utgaver av Microsoft Office brukes overalt i private og offentlige organisasjoner, og Microsoft kontrollerer formatet. Dermed må brukerne i praksis ha et Microsoft-produkt for å være sikker på at de er 100 prosent kompatible med dokumentene som utveksles.

Dette skal det imidlertid bli en slutt på, gjennom at verden går for åpne formater som alle kan lage programvare for. Per i dag er Open Document Format (ODF) godkjent som en ISO-standard, mens Microsoft forsøker å få sin åpne utgave godkjent.

Motstanderne aregumenterer imidlertid for at formatet ikke egner seg som standard, og at det er så uoversiktlig at det i praksis er umulig for andre enn Microsoft å lage produkter som følger standarden.

Etter en lengre heftig diskusjon stemte Norge ja med kommentarer, noe som i praksis er et nei. Norges stemme kan imidlertid endre standpunkt til ja dersom det blir tatt hensyn til 12 kommentarer/betingelser som har blitt vedlagt stemmen.

Danmark avga samme stemme som Norge, mens Sverige bestemte seg for å stemme blankt etter først å ha gått inn for et ubetinget ja. Det viste seg imidlertid at Microsoft Sverige hadde presset sine partnere til å melde seg inn i Sveriges standardiseringsorgan, SIS, for å påvirke i Microsofts favør.

Selve resultatet av avstemmingenen er ennå ikke klart. Det forventes det å være tirsdag eller onsdag denne uken, ifølge Robert Frost, ISOs talsmann i Geneve.

Motstanderne er imidlertid ikke optimistiske i forhold til hvilken vei det bærer.

- Etter det som har vært en lobbyvirksomhet av tidligere ukjente dimmensjoner, tror jeg at Microsofts standard vil få den nødvendige støtte, sier Pieter Hintjens, president i Foundation for a Free Information Infrastructure, en Brussel-basert gruppe som har ledet motstanden mot ISO-godkjenning av OOXML, til CNet News.

Ifølge Hintjens skal disse landene ha stemt imot å gjøre Microsofts OOXML til ISO-standard:

 • Japan
 • Kanada
 • India
 • Kina
 • Brasil
 • Frankrike
 • Storbritannia

Denne listen er langt fra komplett. For eksempel er ikke Norge og Danmark med på den. Frankrike og Storbritannia skal ha stemt ja med betingeleser, slik Norge og Danmark gjorde.

Disse landene skal ifølge Hintjens ha gitt et ubetinget ja til å godkjenne Microsofts standard:

 • Sveits
 • USA
 • Portugal
 • Tyskland
 • Trinidad og Tobago
 • Kenya

Totalt er det 37 land som stemmer, og Microsoft må få støtte fra minst to tredjedeler av de. Det kan heller ikke være flere enn 25 prosent som går direkte imot å godkjenne standarden.

Nettstedet NOOOXML.org er et samlingssted for motstanderne av Microsofts dokumentformat. De har laget et eget oversiktskart over hvilke land som har stemt for og i mot. De har også merket av hvilke land de mener det har foregått uregelmessigheter i den nasjonale avstemmingsprosessen.
(Se lenken for større kart)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.