Tror mobilt innhold vil løsne med turbo 3G

Innholdstjenester på mobil vil skyte fart med turbo 3G, tror direktør Bjørn Ivar Moen i Telenor.

Tror mobilt innhold vil løsne med turbo 3G

Innholdstjenester på mobil vil skyte fart med turbo 3G, tror direktør Bjørn Ivar Moen i Telenor.

Mobilt innhold har hatt en treg start. Telenor mener dette skyldes den lave hastigheten brukerne hittil har måttet nøye seg med.

På årets Electroworld-messe på Lillestrøm i forrige uke, lanserte Telenor det som på folkemunne gjerne blir kalt turbo 3G, og som også kan sette fart på mobile innholdstjenester.

    Les også:

Turbo 3G er inntil ti ganger raskere enn vanlig 3G mobil og kan nå en hastighet på inntil 3,6 Mb/s. Dermed vil det være mulig å laste ned et vanlig musikkspor på 10 til 15 sekunder.

Det var ikke så mange som lastet ned musikk med ISDN, men etter ADSL merket vi en kraftig vekst Produktdirekør Bjørn Ivar Moen i Telenor forteller nå om en rekke innholdstjenester som han tror vil skyte fart framover.

Det er spesielt musikktjenesten som Telenor har hatt suksess med, og det hevdes at telegiganten allerede er gått forbi iTunes på lovlig nedlasting av musikk.

Telenors musikkbibliotek er på 700 000 spor med topplister, søkerfunksjoner, anbefalinger på musikk og tips av musikklåter til venner. Nye spor koster mellom 7 og 12 kroner.

Moen vil ikke ut med marginene på hva Telenor tjener på musikksalg, men medgir at det ikke er det helt store overskuddet i dag. Med høyere hastighet kan det bli et svært lønnsomt forretningsområde.

– Det var ikke så mange som lastet ned musikk med ISDN, men etter ADSL merket vi en kraftig vekst, forklarer Moen.

Det vil ikke foreløpig være aktuelt for Telenor å satse på abonnementstjenester på musikk, selv om Telenor i Sverige har gjort dette. Gjennom musikktjenesten MusicStation, får brukeren en ubegrenset adgang til musikk for fem dollar i uken.

Telenor har i dag innhold i form av lydbok, fotball, mobil tv, musikk og spill.

Telenor med Canal Digital eier rettigheter til fotball i Norge sammen med TV2 med rundt 10 000 brukere bare på fotballtjenesten på mobil. Tjenesten gir scoringvarsel, oppdatert kampbilde, mulighet for å laste ned scoringen live og nyheter om laget til brukeren.

Tilsvarende har Telenor rundt 10 000 brukere på den mobile tv-innholdstjenesten med nyhetsklipp og sportsklipp som de mest populære tjenestene.

Intervjuet med Ingunn Yssen på NRK sist fredag, har toppet tv-klipp på mobil denne uken, forteller Moen.

Sendingen kan vare fra 30 sekunder til 10 minutter og koster fra tre til syv kroner per klipp eller tre kroner per minutt på live sendinger hvis man ikke velger pakke.

Alternativt kan man abonnere på en hel pakke, enten på bare nyheter til 30 kroner i måneden eller på alle klipp til mellom 70 og 90 kroner i måneden.

Lydbøker som lastes ned på mobil, er også en tjeneste i vekst. Her har Telenor avtaler med Piratforlaget, NRK, Bazar, Aller Forlag, Hurra Forlag, Barneselskapet ved Egmont og Paragallo Mobile med totalt 260 titler.

Det mest populære å laste ned er ifølge Moen krim og barnelitteratur. Vanligvis laster brukeren ned kapittel for kapittel, som koster rundt 29 kroner per kapittel, og 250 til 300 kroner for en bok. Telenor ser et hopp i denne tjenesten i typiske ferietider som sommer, påske og juleferie.

Det Telenor tjener mest på innen innhold er tjenester fra andre innholdsleverandører på såkalt CPA eller «content provider access». Dette kan være alt fra bilder, spill og ringetoner fra innholdsleverandører som bruker et felles grensesnitt for å få tjenesten, uavhengig av hvilken teleoperatør man bruker.

Til toppen