RESULTATERFINANS

Tror nedturen varer til 2012

Halvlederbransjen ser ingen grunn til optimisme.

23. feb. 2009 - 08:19

Halvlederbransjen er den delen av IKT som rammes først og hardest av nedturer. De har spesifikke problemer: Produksjonen av prosessorer og andre brikker krever enorme investeringer, og leverandørene sliter med overkapasitet og prisfall. Det siste halvåret har finanskrisen bidratt til at nok et problem: Kundene – leverandørene av pc-er, servere, lagringssystemer, mobiltelefoner, MP3-spillere og så videre – kjøper færre komponenter fordi markedene for deres varer krymper.

I et intervju fredag med Wall Street Journal forteller en av veteranene i bransjen, styreformann Morris Chang i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), med over 50 års erfaring, at bransjen ikke har nådd bunnen ennå, selv om den er ganske nær. Chang grunnla TSMC i 1987.

Chang tror produksjonen vil ligge under 2008-nivå i både 2009, 2010 og 2011. Først i 2012 vil man kunne produsere de samme kvanta som i 2008. Han mener forestillinger om en kraftig opptur i annet halvår er overoptimistisk.

Fallet i produksjon har vært brått, og understreker at det nå dreier seg om noe helt annet enn bare overkapasitetskrise og prisfall. I januar lå TSMCs omsetning 58,9 prosent under nivået i januar 2008.

Selskapet varslet at omsetningen i første kvartal kunne falle med opptil 63 prosent i fra nivået i første kvartal i fjor.

Ifølge Chang er Samsung og Intel de eneste aktørene som vil være i stand til å fortsette å produsere både halvledere og ferdige forbrukervarer. De andre som står på begge disse beina vil tendere til å sette ut komponentproduksjonen til spesialister som TSMC, tror han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.