Tror nedturen varer til 2012

Halvlederbransjen ser ingen grunn til optimisme.

Tror nedturen varer til 2012

Halvlederbransjen ser ingen grunn til optimisme.

Halvlederbransjen er den delen av IKT som rammes først og hardest av nedturer. De har spesifikke problemer: Produksjonen av prosessorer og andre brikker krever enorme investeringer, og leverandørene sliter med overkapasitet og prisfall. Det siste halvåret har finanskrisen bidratt til at nok et problem: Kundene – leverandørene av pc-er, servere, lagringssystemer, mobiltelefoner, MP3-spillere og så videre – kjøper færre komponenter fordi markedene for deres varer krymper.

I et intervju fredag med Wall Street Journal forteller en av veteranene i bransjen, styreformann Morris Chang i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), med over 50 års erfaring, at bransjen ikke har nådd bunnen ennå, selv om den er ganske nær. Chang grunnla TSMC i 1987.

Chang tror produksjonen vil ligge under 2008-nivå i både 2009, 2010 og 2011. Først i 2012 vil man kunne produsere de samme kvanta som i 2008. Han mener forestillinger om en kraftig opptur i annet halvår er overoptimistisk.

Fallet i produksjon har vært brått, og understreker at det nå dreier seg om noe helt annet enn bare overkapasitetskrise og prisfall. I januar lå TSMCs omsetning 58,9 prosent under nivået i januar 2008.

Selskapet varslet at omsetningen i første kvartal kunne falle med opptil 63 prosent i fra nivået i første kvartal i fjor.

Ifølge Chang er Samsung og Intel de eneste aktørene som vil være i stand til å fortsette å produsere både halvledere og ferdige forbrukervarer. De andre som står på begge disse beina vil tendere til å sette ut komponentproduksjonen til spesialister som TSMC, tror han.

    Les også:

Til toppen