Tror norsk IT-bransje vil slippe billig unna

Ingen dommedag, men noe vil få svi neste år, spår EDB-sjef Endre Rangnes, om finanskrisen.

EDB-sjef Endre Rangnes har analysert markedet og tror IT-bransjen vil klare seg greit selv om noen vil gå på en smell.
EDB-sjef Endre Rangnes har analysert markedet og tror IT-bransjen vil klare seg greit selv om noen vil gå på en smell.

Ingen dommedag, men noe vil få svi neste år, spår EDB-sjef Endre Rangnes, om finanskrisen.

Under en kundesamling i Oslo i formiddag fremla EDB-sjef Endre Rangnes spådommene mange er spent på: Hva tror Norges desidert største IT-selskap om det økonomiske klimaet? Vil de voldsomme bølgene i det internasjonale finans og børsmarkedet rulle rett inn i det norske IT-markedet?

Som toppsjef i IT-giganten med 6.000 ansatte har Rangnes og hans ledergruppe råd til å kjøpe analyser og selv innhente data få andre her i Norge har råd til. Og Rangnes legger blodferske tall på bordet etter å ha snakket med blant annet Gartner Group og det kjente konsulentselskapet og analyseselskapet McKinsey.

- Vi tror det er 70 prosent sjanse for at det norske IT-markedet totalt sett vil ende opp med en nullvekst neste år, sier Rangnes. Vi tror det er 30 prosent sjanse for et mindre fall.

Tatt katastrofe-tallene fra mange land i betraktning, er nok spådommene Rangnes serverer gode nyheter. Får han og hans rådgivere rett vil den norske IT-bransjen slippe billig unna. Men vekst blir det ikke.

Under sin presentasjon viste Rangnes en graf over det norske IT-markedet over de siste årene. Markedet vil for første gang i år runde 50 milliarder og fordeler seg slik: Halvparten er tjenester, altså konsulent-timer, drift og utvikling. Av den andre halvparten er 70 prosent maskinvare og resten programvare.

Etter kollapset i 2001 flatet utviklingen ut i 2003 og vi har hatt fem år med vekst på nesten 5 prosent hver år, påpeker EDB-sjefen. Dette har løftet det norske IT-markedet med 25 prosent siden 2002.

Men som alltid vil ikke oppturer og nedturer slå ut likt for alle. Rangnes og hans rådgivere spår dog tross alt ganske forsiktige utslag:

Det er maskinvare og særlig de som selger til privatkunder som vil få hardest medfart. Her spår Rangnes et fall på 4-5 prosent til neste år. Også salget av konsulent-timer til nye prosjekter vil falle, dog bare med 4-5 prosent, forteller han til digi.no.

Salget av infrastruktur-tjenester, for eksempel installering og vedlikehold av maskinvare, vil falle litt, mens programvare-salget vil stå stille.

Rangnes kan dog smile – både Gartner og McKinsey spår ikke overraskende en vekst i outsourcing og EDB lever av nettopp kunder som ikke vil drive med IT selv. Men veksten i dette vil ta litt tid før kommer i gang, spår Rangnes.

EDB-sjefen forteller selv at de merker mange små signaler på at kundene bremser litt.

Interessen for gratis, åpen kildekode-programvare har økt betraktelig, blant annet på database-siden, forteller Rangnes til digi.no.

    Les også:

Til toppen