Tror på bredbånd-TV i år

Norge henger etter på høyhastighetsnett som er en forutsetning for å sende TV over Internett.

Norge henger etter på høyhastighetsnett som er en forutsetning for å sende TV over Internett.

Teleoperatører verden over er i full gang med IP-telefoni og internettoppkobling mot TV. Det er teleoperatørene Fastweb i Italia og PCCW i Hongkong som har kommet lengst. Fastweb har egenhendig vært i Hollywood og kjøpt rettigheter til 4.000 filmer som tilbys som en video på forespørsel til kunder.

I dag er det rogalandsselskapet Lyse Tele som tilbyr trippel tjenester som telefon, data, telefon og fjernsyn gjennom bredbåndsforbindelsen.

I fjor høst kom også den første TV-kanalen med bilder i superkvalitet, såkalt HDTV (High Definition Television) til Norge da Lyse Tele tegnet kontrakt med belgiske Euro1080.

Dette er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm.

Alcatel er også blant aktører som vil levere IP-TV, og tror på en rask framvekst av TV-sendinger over Internett i år, skriver Finansavisen. Alcatel leverer DSL-linjer som er en utbredt form for bredbånd i en rekke land.

I Norge vil Alcatel levere nettverksteknolologien og har inngått et samarbeid med Microsoft om programvareteknologi som integrerer TV, tale og datatrafikk.

I USA og Asia har HDTV som krever 10 Mb/sek kommet for fullt. I Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter.

Når det nye digitale bakkenettet til NRK og TV 2 er klart i 2007, er det bygget med tanke på at folk etter hvert kjøper HDTV-fjernsyn og at TV-selskapene begynner å lage innhold med høyere oppløsning. BBC har bestemt seg for at all produksjon skal være i det nye formatet innen 2010.

Telenor tror på en mer langsom utvikling, men har likevel testet ut nettet i tre år for TV og bredbåndtelefoni. Ifølge konserndirektør for teknologi, Berit Svendsen, kan tjenesten være aktuell til neste høst med 10 til 15 megabiter per sekund.

Til toppen