Tror på fortsatt levetid for Moores lov

Intel-gründer Gordon Moore mener at teorien han publiserte for 40 år siden, vil kunne være gyldig i minst et tiår til.

Intel-gründer Gordon Moore mener at teorien han publiserte for 40 år siden, vil kunne være gyldig i minst et tiår til.

Den 19. april i år er det 40 år siden magasinet Electronics publiserte en artikkel hvor Gordon Moore, gründer og tidligere toppsjef for Intel, framsatte en teori om at antallet komponenter i en integrert krets ville dobles hvert år i tiden framover. På denne tiden hadde kommersielle, integrerte kretser 30 komponenter, mens brikker med 60 komponenter var blitt laget i laboratoriene. På denne tiden var Moore fortsatt direktør for forskning og utvikling ved Fairchild Semiconductor.

I forbindelse med jubileet har Moore blitt intervjuet av ZDNet UK. Han forteller at teorien hans egentlig bare var bygget på den utviklingen som allerede var skjedd til da, og utledet fra dette at antallet komponenter ti år senere ville ha vokst fra 60 til 60.000 i en brikke. Moore mener selv det ikke fantes noen god grunn for at teorien skulle være så nøyaktig som den har vist seg å være.

I 1975 tok Moore et tilbakeblikk og så tre årsaker til utviklingen. Det ene var økt tetthet av komponenter i brikkene, det andre at brikkene ble laget større som følge av at prosessteknologien ble forbedret. I tillegg ble det stadig mindre ubrukt plass igjen på brikkene.

I 1975 var all den ubrukte plassen blitt tatt i bruk, slik at den faktoren ikke lenger var gyldig i Moores lov. Moore endret da sin teori og sa at antallet komponenter i en brikke ville dobles hvert annet år i stedet for hver eneste år.

    Les også:

Moore mener likevel at teorien har sin begrensning.

- Det ligger i eksponenters natur at hvis du ekstrapolerer dem langt nok, vil du ende opp med en katastrofe. Jeg kan se for meg at to eller tre nye generasjoner av teknologien vil fortsette med samme takt, og jeg forventer at vi ennå vil ha ti eller 20 år før vi når grensen. Men innen da vil teknikerne ha milliarder av transistorer til rådighet, slik at de fortsatt vil kunne gjøre en masse nyvinninger, sier Moore.

Moore blir også spurt om hva det skyldes at Moores lov ofte blir feil framstilt, at datakraften dobles for hver attende måned. Dette og Moores syn på nanoteknologi og grafiske brukergrensesnitt kan du lese mer om i intervjuet med ZDNet UK.

Denne uken ble det også kjent at Intel lover en belønning på 10.000 dollar for en original utgave av Electronics med Moores artikkel, hvis utgaven er som ny. Etterlysningen er publisert på denne siden hos eBay. Her finnes det også et bilde av magasinet.

Til toppen