Tror på hybride harddisker i år

Det er ventet at flere store produsenter vil lansere hardisker utstyrt med flashminne allerede i år.

Det er ventet at flere store produsenter vil lansere hardisker utstyrt med flashminne allerede i år.

Prisen på flashminne er stadig på vei ned, men denne typen lagringsmedium er foreløpig ikke billig nok til at «harddisker» basert kun på flashminne kan konkurrere med dagens roterende harddisker. Prisen er likevel i ferd med å bli så lav at flashminneenheter kan bli et supplement til disse. Gartner forventer at flashbaserte lagringsenheter med en kapasitet på 16 GB vil koste fra 90 dollar i 2007.

Både Intel på den ene siden og Microsoft og Samsung på den andre siden har utviklet harddisker som henter det beste fra begge typer lagringsteknologi. Ved å bruke flashminne som et stort mellomlager i en roterende harddisk, kan delen av brukstiden hvor harddisken behøver å rotere, reduseres betraktelig. Dette fører til lavere strømforbruk, noe som ikke minst er nyttig i forbindelse med bærbare PC-er. I tillegg skal flashbasert minne kunne redusere oppstartstiden til både operativsystem og programvare, hvis filene lagres mer eller mindre permanent i dette minnet. Det avhenger selvfølgelig av støtte fra operativsystemet. Det er her Microsoft kommer inn, som vil inkludere slik støtte i Windows Vista.

    Les også:

Til EarthTimes.com sier Don Barnetson, en leder i markedsavdelingen til Samsung Semiconductor, at en hybrid harddisk utstyrt med flashminne med en pris på mellom 2 og 5 dollar, vil forlenge batteritiden i en bærbare PC med 30 minutter, samtidig som at oppstartstiden vil kunne reduseres med 8,5 sekunder. Ifølge Barnetson, er flashminne 50 til 500 ganger raskere enn vanlige harddisker. Samsung fokuserer nå mest på NAND-basert flashminne.

Foreløpig har verken Intel eller Samsung/Microsoft annonsert konkrete lagringsprodukter basert på denne typen teknologi, men Samsung og Microsoft skriver i en fersk pressemelding at mange av bransjelederne senere i år ventes å starte leveranser av produkter basert på Hybrid Hard Disk-teknologi.

Til toppen