Tror på IP for nye mobiltjenester

Verdens teleoperatører legger opp til å investere milliarder i nytt IP-basert utstyr.

Verdens teleoperatører legger opp til å investere milliarder i nytt IP-basert utstyr.

For teleselskapene innebærer pakkesvitsjede nett at trafikken kan blandes og sluses mer effektiv. Telenor har samarbeidet med Cisco på sitt såkalte FSN-prosjekt, hvor man har forsket på et fullstendig IP-basert nett.

En ny undersøkelse fra analysebyrået ABI Research at verdens teleoperatører er klare for nettopp et slikt sprang.

Undersøkelsen avdekker at verdens teleoperatører i løpet av de neste fem årene vil investere totalt 62 milliarder kroner i utstyr for «IP multimedia subsystems», som gjør det mulig å produsere avanserte tjenester billigere.

De nye plattformene i telenettet vil gjøre det lettere å tilby IP-telefoni via WLAN og mobiltelefoni i ett apparat.

Selv om prislappen er høy skal de nye tjenesteplattformene gjøre det billigere for teleoperatørene å levere dagens tjenester, og framfor alt gjøre det mulig å levere nye tjenester, særlig til mobilkundene, skriver Teleavisen.

ABI tror operatørene vil hente inn omsetning fra tjenester relatert til IMS på 302 milliarder kroner (49,6 milliarder dollar) i 2011.

Mobiloperatørene ser først og fremst for seg taletjenester som den store melkekuen, men også interaktive spill, weblesing, utfyllende taletjenester, streaming og lynmeldinger vil være lønnsomme tjenester.

Før har Telenor bare kunnet transportere 2 Mb/s per linje i basisnettet for telefoni, men nå øker kapasiteten per linje til 155 Mb/s eller 600 Mb/s med nytt utstyr.

Til toppen