Tror på mobile «mikro-blogger» som ny mote

Poenget er å fortelle om stedlige forhold som trafikkork, overfylt strand eller god restaurant.

Tror på mobile «mikro-blogger» som ny mote

Poenget er å fortelle om stedlige forhold som trafikkork, overfylt strand eller god restaurant.

En gruppe utviklere ved Duke University i Durham i den amerikanske delstaten North Carolina utvikler en ny type applikasjon som de tror kan bli like trendsettende som SMS var i sin tid.

De kaller det vekselvis «virtual sticky notes» – virtuelle huskelapper – og «micro-blog».

Ideen er som følger: Du opplever noe du mener har interesse for andre, for eksempel en trafikkork, en overfylt strand, en god restaurant eller en liten tragedie som at du oppdager at du glemte igjen paraplyen på en benk i kjøpesenteret. Du skriver et lite notat, legger gjerne ved et bilde, og publiserer det ut som «virtual sticky note».

Tjenesten registrerer automatisk hvor du befant deg da du laget notatet. Denne informasjonen knyttes til notatet.

Ditt publikum er alle som går inn på tjenesten og velger området der du laget ditt notat. Brukergrensesnittet ser ut som et kart der ditt og alle andre aktuelle notater står. Det er fort gjort å få opp både melding og bilde. I prinsippet kan notatet også inneholde en liten video.

Poenget er med andre ord å formidle alle typer stedbundet brukergenerert innhold.

Tjenesten kan tenkes å utvides med diverse tagger for å kategorisere informasjon, for eksempel trafikk, sport, mote og liknende. Man kan forestille seg muligheten for varsling avhengig av en rekke kriterier.

I en melding fra Duke University forteller prosjektleder Roy Choudhury at mikroblogger kan gjøre mobiltelefoner til «virtuelle linser» som fokuser på omkringliggende kontekst.

– Ved å kombinere linsene fra alle aktive telefoner i verden i dag, kan det la seg gjøre å bygge en internettbasert «virtuelt informasjonskikkert» som tillater en høyoppløselig av hele verden i sanntid.

Choudhury er entusiastisk over sammenstillingen av wiki, Facebook, mobiltelefoner og posisjonsbestemte tjenester.

– Mikroblogger vil tilby informasjon i hittil uant nivå og mengder bokstavelig talt rett til fingertuppene, uansett hvor man befinner seg, gjennom mobiltelefonen. Vi har allerede satt i gang en prototyp. Selv om det fortsatt gjenstår visse utfordringer, får vi tilbakemeldinger på at mikro-blogger er en lovende ny modell for mobil sosial kommunikasjon.

Systemet ble presentert på et fagarrangement i Breckeinridge i delstaten Colorado denne uken: MobiSYS 2008 6th International Conference on Mobile Systems, Applications and Services.

Prototypen krever en Nokia N95, men det er bare forbigående. Applikasjonen vil kunne overføres til enhver programmerbar mobiltelefon.

Choudhury forsikrer at han er klar over at både teknologiske og samfunnsmessige hindre gjenstår. GPS tapper batteriet til en mobiltelefon på få timer, og verken WLAN eller GSM er tilstrekkelig nøyaktig til alle anvendelsene han forestiller seg.

Samfunnsmessig sett er utfordringene dels av den klassiske typen «klart dette er nyttig, men bare hvis alle gjør det». Dels knyttet til personvern. Tjenesten vil antakelig innebære at en server logger kontinuerlig hvor man befinner seg. Det er ikke gitt at alle synes det er gildt.

En demonstrasjon av mikrobloggen er lagt ut på Micro-Blog.

Til toppen