Tror på nye løsninger med VMware

Citrix-distributør Commaxx tror VMware kan gi interessante løsninger på både server- og klientsiden.

Citrix-distributør Commaxx tror VMware kan gi interessante løsninger på både server- og klientsiden.

Det norske IT-selskapet Commaxx er kjent for sin satsing på sentralisert databehandling, med tynne klienter og Citrix-teknologi. Selskapet har også lenge tilbudt teknologi fra Softricity for å virtualisere applikasjoner, og utvidet i august sitt assortiment ved å inngå en distribusjonsavtale med VMware, med teknologi for å virtualisere selve serveren.

VMware tilbys enten som hypervisor, det vil si at et VMware-lag i bunn deler maskinen i partisjoner der man kan kjøre operativsystemer uavhengig av hverandre (ESX Server), eller som tillegg til et hovedoperativsystem for å la gjestesystemer opptre i hver sin partisjon (GSX Server). Begge produktene er tilgjengelig for x86- og x64-maskiner. VMware er eid av EMC, der det lever et forholdsvis uavhengig liv og opprettholder partnerskap også med selskaper som er konkurrerende lagringsleverandører.

– VMware har vært tilgengelig i Norden siden mars-april 2003 da Scribona begynte å bearbeide markedet, forteller Lars Högberg som i dag er VMwares nordiske representant. – De gjorde det bra, og i juni 2004 åpnet VMware selv et kontor i Stockholm. I dag har Stockholm-kontoret åtte ansatte, mens det er fire i Danmark og vi er i ferd med å ansette tre i Norge.

Scribona er ikke ute, tvert om, men Högberg følte det var behov for større bredde mot markedet.

– Vi har allerede to distributører i både Sverige og Danmark. Det norske markedet er relativt sett det mest positive for oss, og vokser raskt. Vi så på de beste lokale verdiøkende distributørene og endte opp med å velge Commaxx. Det som overbeviste oss var deres erfaring og kompetanse, deres kurs- og konsulentvirksomhet, og det at ledelsen vil ansette dedikerte personer for å arbeide med VMware.

VMware brukes framfor alt innen serverkonsolidering. Andre anvendelsesområder er testing, utvikling og katastrofeberedskap. Bransjene som er mest ivrige til å bruke VMware er bank og forsikring, det offentlige, og telekom.

– Skal vi telle kunder, ser vi at halvparten bruker VMware til test og utvikling. Vår misjon nå er å få flere til å bruke teknologien også i produksjon. Vi vil gjøre VMware til en naturlig strategisk del av datasentrene. Vi ser først og fremst på brukere med store serverfarmer, gjerne fra hundre servere og oppover.

Administrerende direktør Geir-Rune Dyrseth i Commaxx sier til digi.no at VMware som virtualiserer operativsystemer er et viktig supplement til Softricity som virtualiserer applikasjoner.

– Det gir et bedre tilbud til forhandlerkanalen. Jeg tror VMware vil utgjøre en ganske stor del av forretningen vår innen kort tid.

Både Dyrseth og Högberg mener kundene har forstått det tekniske ved VMware, og at det er fordelen og gevinsten – inntjening og eierkostnader – som markedsføringen må legge mest vekt på nå.

Dyrseth er også interessert i VMwares teknologi for virtuelle klienter, særlig ACE – «Assured Computing Environment». ACE lar systemansvarlige definere en sikker virtuell PC, og tvinge ellers usikrede fysiske PC-er å kjøre den. Tilgang til fellesressurser styres av ACE, og ressursene er ikke tilgjengelig bare gjennom den usikrede delen av PC-en. ACE kan også brukes til å dele en PC inn i atskilte partisjoner, med tilgang til hver sine ressurser.

– ACE selges som standardprogramvare på boks, og er populært hos testere og utviklere, siden det ikke skader den andre partisjonen om man krasjer den ene. Relativt mange i det offentlige og i konsulentintensive organisasjoner med mange prosjekter liker ACE.

ACE og Softricity er etter Dyrseths mening en utmerket kombinasjon. Softricity omgår Windows’ vanlige installasjonsrutiner, og underlegger alle lokale applikasjoner sentral kontroll. Det passer utmerket å kjøre Softricity i en ACE-partisjon for å oppnå enda bedre kontroll.

– Med et ACE-image i hjemmekontorets PC lukker man hele hjemmekontoret inne i en egen virtuell maskin, uavhengig av hva som ellers gjøres på hjemmemaskinen. Vår egen direkte erfaring med produktet er i kurssenteret, der ACE gjør det langt enklere å bygge opp igjen PC-ene etter et kurs. Hittil har VMware vært mest på serverrommet, Vi håper å kunne bidra til vekst også på klient-siden, avslutter Dyrseth.

    Les også:

Til toppen