ANALYSER

Tror på oppsving for Windows på mobilen

Kan hente det meste av forspranget til iPhone, mener IDC.

Smartmobilmarkedet 2010-2014 ifølge IDC i september 2010.
Smartmobilmarkedet 2010-2014 ifølge IDC i september 2010. Bilde: IDC
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2010 - 15:23

IDC kom i går med en rapport hvor selskapet presenterer sine prognoser for smartmobilmarkedet de neste årene. Tallene har blitt oppjuster siden rapporten IDC ga ut for tre måneder siden, som følge av at veksten i dette markedet i år nå ser ut til å bli på 55,4 prosent, noe som er ti prosent mer enn det IDC spådde i forrige rapport.

I alt mener IDC at det vil bli solgt 269,6 millioner smartmobiler i år, sammenlignet med 173,5 millioner i fjor. Veksten i prognosen skyldes viktige lanseringer de siste månedene, inkludert BlackBerry Torch, EVO 4G og iPhone 4.

I første halvdel av 2010 ble det ifølge IDC levert 119,4 millioner smartmobiler. Dette er 55,5 prosent mer enn tilsvarende tall for første halvdel av 2009.

IDC er mer optimistisk på de etablerte plattformenes vegne enn analyseselskapet Piper Jaffray, som mener både RIM og Nokia vil forlate sine plattformer til fordel for Android innen fem år.

Også IDC mener at Android vil fortsette å ha en formidabel vekst i de neste fire årene, slik at nesten hver fjerde smartmobil vil være Android-basert i 2014, opp fra 16,3 prosent i år. Dette betyr at plattformen passerer Blackberry og øker forspranget til iOS, som IDC mener vil oppleve en nedgang i andelen i de nærmeste årene.

I prosent mener IDC at iOS' tap av markedandeler vil være på omtrent 25 prosent, noe som er mer enn Symbians fortsatt nedgang på 18 prosent.

Nedgangen betyr derimot ikke nødvendigvis at Apple vil selge færre smartmobiler. Veksten i markedet er mye høyere enn veksten i det totale mobilmarkedet, som IDC mener vil være på 14,1 prosent i år. Det betyr at en større andel av mobilkundene vil velge en smartmobil enn det som var tilfellet tidligere.

Smartmobilmarkedet 2010-2014 ifølge IDC i september 2010. <i>Bilde: IDC</i>
Smartmobilmarkedet 2010-2014 ifølge IDC i september 2010. Bilde: IDC

– Android er jokeren som fortjener å bli studert nærme i resten av dette året og i årene som kommer, sier Ramon Llamas, en senioranalytiker i IDCs Mobile Devices Technology and Trends-team, i en pressemelding.

– Mobilleverandører har blitt trukket mot Android fordi det tillater dem å presentere sin egen tilnærming til hva en smartmobilopplevelse kan være. I tillegg har brukere raskt blitt begeistret for Android og sammenligner det med iOS på grunn av dets brukervennlighet og en voksende applikasjonsbutikk. Nå som HTC og Motorola har startet med å trekke lasset med hver sine egne enheter, vil andre leverandører, slik som Dell, Kyocera, LG Electronics og Samsung snart bidra til veksten i Android-markedet, sier Llamas.

IDC har tro på at Windows Phone 7 vil føre til et oppsving for Microsofts mobilplattform. Mens Windows Mobile og Windows Phone 7 til sammen vil ha en markedsandel på 6,8 prosent i år, venter IDC at andelen vil øke til 9,8 prosent i 2014. Dette er bare 1,1 prosentpoeng bak iPhone, men trolig fordelt på langt flere modeller enn det Apple vil tilby.

Funksjonalitetstrender

Analyseselskapet Juniper Research har sett på et annen side av smartmobilmarkedet, nemlig hvilke forbedringer som ventes å bli vanlig i kommende smartmobiler.

For det første ventes det at smartmobiler i økende grad vil kunne gjøre videoopptak med HD-kvalitet. Dette tilbys allerede av enkelte mobiler, men etter hvert som dette blir vanligere vil også prisen på komponentene går ned.

Allerede innen utgangen av året vil det ifølge Juniper Research komme smartmobiler med tokjernet prosessor. Dette stemmer godt, for denne uken kunngjorde LG Electronics at selskapet vil lansere en serie mobiltelefoner basert på Nvidias tokjernede Tegra 2-prosessorer. Analyseselskapet mener de fleste nye smartmobiler vil ha en tokjernet prosessor innen 2012.

Mens de fleste smartmobiler i dag er ganske store – minimodellene i Sony Ericssons Xperia-familie er hederlige unntak, så venter Juniper Research at ny og mindre formfaktorer vil økende grad vil bli tilbudt i tiden som kommer. Delvis for å kompensere dette, ventes det at flere mobiltelefiner vil bli utstyrt med en projektor, slik at innhold som ikke gjør seg særlig godt på mobilen begrensede skjerm, likevel kan komme til nytte. Samsungs Galaxy Beam-modell var trolig den første på markedet med en slik innebygd projektor.

Opptak av 3D-film og 3D-stillbilder er ifølge Juniper Research noe som nå utvikles av flere mobilleverandører. Dette oppnås ved å montere to kameraer på enheten for å gjenskape avstanden mellom øynene på et menneske.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.