Tror på sport og nyheter på mobilen

NRK tror TV på mobil kan bli stort, men de små skjermene egner seg ikke til alt.

NRK tror TV på mobil kan bli stort, men de små skjermene egner seg ikke til alt.

NRK lanserte i sommer tv-sendinger på mobiltelefoner som en forsmak på 3G-tjenester. Brukere med videospiller på mobilen, kan også med dagens teknologi (GPRS telefon) se nyheter og aktualitetsprogrammer.

NRKs uttalte motiv er å ligge i forkant for å gå ut med et bredere tilbud i kampen om seere. 75 prosent av alle 12-åringer har i dag mobiltelefon, og NRK forventer at spesielt denne gruppen kan være med på å øke seertallet.

For NRK innrømmer at små skjermer og kostnader for mobil overføring gjør at mobil-TV ikke egner seg til alle typer innhold. I dag er det fra Dagsrevy-redaksjonen som har vist seg som de mest populære programmene. NRK har også stor tro på sport fremover, men for eksempel ikke spillefilm

Interessen for sport fikk NRK bevist i sommer da man laget et eget OL-magasin beregnet for mobilbrukere. Prosjektleder for mobile tjenester i utviklingsavdelingen til NRK, Gunnar Garfors, forteller til digi.no at sommerprogrammet samlet rundt 1.000 seere om dagen, og betraktelig flere da Gunn Rita Dahle tok OL-gull.

– Vi ser at det er en betydelig interesse for mobil-tv, selv med dagens teknologi. Det er derfor all grunn til å forvente større seertall når UMTS og EDGE kommer for fullt, sier Garfors.

Foreløpig er NRK alene om mobil-TV, TV2 har hittil bare satset på Internett.

I en pressemelding sier NRK at de vil vise årets herrefinale i den norske fotballcupen på mobilen. Scoringene og høydepunktene vil kunne lastes ned til mobiltelefonen. Scoringene i opptak blir spesialredigert for små skjermer, for å gi en god seeropplevelse også på mobiltelefonen.

– Med tanke på at vi i Norge har rundt en million fotballentusiaster, har vi stor tro på at mange vil bruke mobilen til å gjenoppleve målene og andre høydepunkter i kampen, sier Garfors.

I cupfinalemagasinet kan man også se tv-klipp fra de beste cupfinalescoringene gjennom tidene.

NRK tar ikke betalt for mobil-tv i pilotfasen av prosjektet, men brukerne må betale trafikkostnader til operatøren. Med Telenors nye prismodell for datatrafikk vil det begrense seg til maks fem kroner for hele cup-dagen. NRKs tv-tilbud er tilgjengelig på wap.nrk.no og fungerer i nettene til både NetCom og Telenor.

I snitt har NRK TV 1,3 millioner seere på lørdager.

Til toppen