FORBRUKERTEKNOLOGI

Tror på trekkopp-PC for verdens barn

Det er bred støtte i bransjen for et MIT-prosjekt om en billig trekkopp-PC for verdens barn.

29. sep. 2005 - 08:46

Nicholas Negroponte, kjent som IT-forfatter og gründer av MIT Media Lab, vakte oppsikt da jan i januar brukte World Economic Forum i Davos til å lansere et prosjekt for en hundre dollars bærbar PC, beregnet hovedsakelig for barn i utviklingsland.

    Les også:

I går kunngjorde Negroponte en spesifikasjon for denne PC-en. Han fortalte mer om hva slags støtte han har i bransjen, om hvordan PC-en tenkes distribuert, og at han ser for seg en produksjon på mellom 100 millioner og 150 millioner enheter innen 2007. I dag er verdens samlede produksjon av bærbare PC-er 50 millioner enheter i året.

Negroponte ser for seg at PC-en først og fremst skal være et læremiddel for verdens barn opptil ungdomsskolealder, en kombinasjon av datamaskin og e-bok. Den skal ha internettaksess og konstrueres slik at den ikke trenger annet enn et begrenset internt lager. Operativsystemet skal være en nedskalert variant av Linux, og applikasjonene skal også være noe i nærheten av minimalistiske. Samtidig skal det være en ordning for å kople flere PC-er sammen i et likeverdig nettverk, blant annet slik at alle kan dele samme internettkopling.

Skjermen skal kunne skrives på, og den skal kunne vendes fra lavoppløselig fargeskjerm til høyoppløselig sort hvitt for lesing utendørs i sola. Den skal trekke så lite strøm som mulig. Negroponte mener teknologi under utvikling med MIT skal kunne løse denne utfordringen, og at skjermen vil kunne masseproduseres for en kostnad ned mot 12 dollar per enhet.

Ellers skal maskinen ha en prosessor i 500 MHz og et minne på en GB. Størrelsen på en eventuell disk eller annet datalager, er ikke kjent.

I Davos viste Negroponte en prototyp som så ut som et slags lite telt, der skjerm og tastatur kunne foldes avhengig av hvordan PC-en skulle brukes: som e-bok, for skriving på skjermen, eller for skriving med tastatur.

Konstruksjonen han viste fram i går, løser de samme hensynene på en helt annen måte. Strømenheten – batteri, strømforsyning eller trekkopp-aggregat – utgjør samtidig et håndtak og en akse som skjermen kan dreies rundt i forhold til tastaturet.

Negroponte har opprettet en egen ideell organisasjon, One Laptop Per Child, som skal ta seg av produksjon og distribusjon. Selskapene som støtter prosjektet, er AMD, BrightStar (konsulentbedrift spesialisert på avansert integrasjon av omfattende IT-systemer i store bedrifter), Google, News Corp. og Red Hat. Av disse er særlig Google stinn av penger. De har lovet å realisere et pilotprosjekt i fem land, der opptil 15 millioner enheter skal fordeles: Brasil, Egypt, Kina, Sør-Afrika og Thailand.

Prinsippet for distribusjonen skal være at myndighetene kjøper PC-ene for 100 dollar per stykk, og så fordeler dem gratis.

Det skal videre framstilles en utgave til vanlig salg for rundt 200 dollar. Dette skal både hindre foreldre fra å selge maskinene som ungene får på skolen, og gi et lite overskudd tilbake til prosjektet.

Negroponte peker på at siden prosjektet er ideelt, slipper det utgifter til salg, markedsføring og distribusjon, som utgjør halve prisen av vanlige bærbare. Han lover å vise en prototyp på World Summit on the Information Society i Tunis i november.

Det er for tiden stor pågang på prosjektets nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.