ANALYSER

Tror på voldsomt salg av Windows Phone 7

Microsoft mener markedet vil eksplodere i 2011.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2010 - 14:47

Under ReMIX France-konferansen som ble arrangert denne uken viste Microsoft fram en plansje hvor det går fram at det vil bli solgt 30 millioner Windows Phone 7-baserte mobiler i 2011.

Tallet er riktignok utarbeidet at analyseselskapet IDC, men når Microsoft gjengir det under presentasjonen kan det vanskelig bety noe annet enn at selskapet også tror på tallene.

Tallene virker umiddelbart svært høye, gitt at det til sammen har blitt solgt drøyt 50 millioner iPhone-mobiler i løpet av de tre årene Apples mobil har vært på markedet.

Google oppga i forrige uke at det for tiden selges 100 tusen Android-enheter hver dag, 35 tusen flere per dag enn for i begynnelsen av mai. Dersom fortsetter på dagens nivå, vil det selges 36,5 millioner Android-enheter i løpet av det neste året.

Men Android har vært på markedet i halvannet år. Windows Phone 7 er et hittil uprøvd, selv om det kommer fra Microsoft som har langt erfaring med operativsystem til smartmobiler – spesielt rettet mot bedriftsmarkedet.

Problemet er at selskapet hvilte altfor lenge på sine laurbær når det gjaldt Windows Mobile, akkurat som selskapet gjorde med Internet Explorer. Det har ført til massive tap i markedsandeler for disse produktene, og det er på ingen måte gitt at kundene vil strømme tilbake når Microsoft nå kommer halsende etter konkurrentene med nye og mer moderne løsninger.

Det som skal ligge til grunn for forventningene om at salget av Windows Phone 7 virkelig skal ta av, omtrent med en gang det kommer på markedet, er at IDC mener at langt flere vil velge en smartmobil når de kjøper seg ny mobil i 2011. Analyseselskapet mener at mens smartmobiler vil utgjøre bare 14 prosent av den totale mengden solgt mobiler i år, vil andelen vokse til 40 prosent i 2011.

Tar vi utgangspunkt i IDCs tall for først kvartal i år, med et smartmobilsalg på omtrent 54,7 millioner enheter – noe som ifølge IDC var 18,8 prosent av det totale mobilsalget, vil det bli solgt omtrent 465 millioner smartmobiler i 2011, dersom mobilsalget totalt sett holder seg stabilt på samme nivå som i første kvartal.

Det betyr at 6,4 prosent av smartmobilene som selges i 2011 vil være basert på Windows Phone 7. Det er faktisk lavere enn i første kvartal i år, da andelen ifølge Gartner var på 6,8 prosent.

Dermed er kanskje ikke forventningen om å selge 30 millioner Windows Phone 7-mobiler i 2011 så høy likevel.

Trenden innen mobilmarkedet de siste kvartalene har vært økende salg, men nye finansielle uroligheter, blant annet innen EU, og en eventuell krig mellom Nord- og Sør-Korea, kan virke i helt motsatt retning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.