Tror pc-svikten flater ut

Intel ser tegn til bedring, men overbeviste ikke markedet.

Tror pc-svikten flater ut
Intel tror på lysere tider, mens servere i stor grad veier opp for et svakere pc-marked. Innen mobil og nettbrett har brikkegiganten fortsatt en lang vei å gå. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Intel la natt til fredag fram regnskapet for fjerde kvartal og fjoråret i sin helhet.

IT-bransjens værhane har lagt bak seg et utfordrende år. Antall solgte pc-er falt kraftig, og mer enn noen gang tidligere. Intel har også problemer med å slå igjennom med komponenter til smarttelefoner og nettbrett.

2013-tallene viser at Intels omsetning fortsatte å falle, ned 1,13 prosent til 52,7 milliarder dollar. Driftsresultatet falt 16 prosent til 12,3 milliarder dollar, mens nettoresultatet er ned 13 prosent til 9,6 milliarder dollar.

Innen pc-er falt omsetningen med 4,25 prosent til 33,04 milliarder dollar for året. Lysglimtet er at nedgangen ser ut til å flate ut.

I fjerde kvartal solgte de pc-komponenter og prosessorer for 8,56 milliarder dollar. Det er identisk med samme periode i 2012, mens driftsresultatet økte fra 3,16 til 3,55 milliarder dollar.

– Vi hadde et solid fjerde kvartal med tegn til stabilisering i pc-segmentet og økonomisk vekst fra fjoråret, sier Intel-toppsjef Brian Krzanich i en kommentar til regnskapet.

Prognosene Intel la frem for inneværende år skuffet imidlertid markedet. De forteller om en nullvekst, mens analytikere hadde regnet med 1,2 prosent økt omsetning. Markedet svarte med å sende aksjekursen ned tre prosent går, ifølge Wall Street Journal.

Brikkegiganten opererer med fem forretningsområder i sitt årsregnskap. Foruten pc er det datasenter, mobil (inkludert nettbrett og minibærbare), programvare med tjenester, og «alt annet».

PC-segmentet utgjorde 65 prosent av Intels omsetning i 2012. I fjor ble denne andelen redusert til 63 prosent.

Innen servere (datasenter-segmentet) er omsetningen økt fra 10,51 til 11,24 milliarder dollar, en oppgang på nærmere 7 prosent. Antall leverte enheter økte bare marginalt, det er høyere snittpriser som drar opp.

Programvare og tjenester økte omsetningen 5 prosent til 2,5 milliarder dollar og bidro med en ørliten pluss til bunnlinjen, mens tapene innen mobil-segmentet fortsetter å balle på seg.

Mobil-vansker

Mobil, et segment de formelt kaller «other Intel architecture operating segments» belastet årsregnskapet med et underskudd på 2,45 milliarder dollar, litt over en milliard dollar verre enn året før.

Dessverre for Intel faller også omsetningen i denne kategorien. Ned 6,5 prosent til 4,09 milliarder dollar. Foruten prosessorer og komponenter til mobil, nettbrett og minibærbare inkluderer denne posten blant annet også innmat til trådløs kommunikasjon og integrerte systemer for ulike bransjer.

    Les også:

Les mer om: