JUSS OG SAMFUNN

Tror Røys overreagerer med nye regler

Per Morten Hoff i IKT-Norge mener at IT-minister Røys nå lager for strenge og dyre regler om e-post.

19. okt. 2006 - 13:18

Fornyingsdepartementet med IT-minister Heidi Grande Røys i spissen har sendt ut et forslag med nye regler om innsyn i e-post på høring.

Arbeidet med de nye reglene ble satt i gang etter saken med Redningsselskapet der ledelsen systematisk gjennomsøkte ansattes e-postkasser.

Nå er forsalget klart og endringene er dramatiske: Forslaget fra Røys er ment å slette all tvil og går veldig langt i å verne den enkelte ansatte – selv om de fleste sender alt som heter kontrakter og andre viktige dokumenter via e-post.

    Les også:

Hovedregelen vil bli at «Arbeidsgiver har ikke adgang til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post i en ansatts personlige e-postkasse. Det samme gjelder for annen elektronisk kommunikasjon og for elektronisk lagrede opplysninger for øvrig. Arbeidsgiver har ikke adgang til å overvåke ansattes bruk av elektronisk utstyr, herunder bruk av Internett.»

Det gis en del unntak, for eksempel ved sykdom og mistanke om lovbrudd. Men blant annet vil det være et forbud mot automatiske e-postarkivsystemer som leser og velger ut hva som blir lagret.

– Vi synes de nye reglene er veldig tøffe. Det er viktig å verne privatlivets fred, men det hører egentlig hjemme på ens private PC, ikke på jobben, sier Hoff til digi.no.

Hans hovedankepunkt er at reglene kommer som en reaksjon på Redningsselskap-saken og at dette var et ekstremt tilfelle.

– Man overreagerer og lager et lovverk som er tilpasset et ekstremt tilfelle der ledelsen brøt alle regler for folkeskikk og god forretningsskikk. Jeg er redd for at man lager regler som kan bli dyre og hemmende i bruk.

Hoff savner en konsekvensutredning for hva reglene vil bety – både for næringslivet og offentlig forvaltning som etter hvert skal heldigitaliseres.

IKT-sjefen er bekymret for at automatiske sorteringssystemer skal bli ulovlige.

– Jeg bommer selv på viktige e-poster som kommer inn, jeg ønsker meg et automatisk IT-system som hadde sortert og arkivert. Og det er i en liten bransjeorganisasjon. Tenk på Aker Kværner. Departementets forslag henger ikke sammen med IT-utviklingen og hvordan vanlige bedrifter nå jobber, konkluderer Hoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.