Tror Satyam vil hakkes opp i løpet av januar

Selskapet vil forsvinne, men virksomhetene vil bestå, tror Espen Andersen i BI.

Tror Satyam vil hakkes opp i løpet av januar

Selskapet vil forsvinne, men virksomhetene vil bestå, tror Espen Andersen i BI.

Førsteamanuensis Espen Andersen i BI har studert indiske IT-selskaper gjennom mange år, og har blant annet publisert sine inntrykk på digi.no (se India blir verdens neste Silicon Valley fra oktober 2007).

Andersen tror Satyam, som fram inntil nylig var en av Indias IT-stoltheter og landets fjerde største IT-selskap, sannsynligvis forsvinner ganske raskt, etter skandalen der gründer og styreformann Ramalinga Raju innrømmer blant annet at en milliard dollar som selskapet hadde oppført som likvid reserve, i praksis ikke finnes.

    Les også:

– Det som vil skje, er at Satyam stykkes opp, sannsynligvis etter kundeforhold. Nye eiere vil overta spesifikke kontrakter, med Satyam-folkene som drifter dem. Dette kan skje forholdsvis fort, sannsynligvis innen utgangen av måneden, siden det er så lite likvider igjen i selskapet.

Andersen understreker at det ikke er noen kunder som har gjort seg totalt avhengige av Satyam. General Electric har for eksempel selv større IT-operasjoner i India enn de har lagt ut til Satyam. På den andre siden kan – og vil – ikke store kunder tillate at datamaskinene som kjører for dem plutselig slutter å gå.

Espen Andersen tror vestlige konkurrenter med solid tilstedeværelse i India, som IBM og Accenture, har mest å tjene på Satyam-skandalen.
Espen Andersen tror vestlige konkurrenter med solid tilstedeværelse i India, som IBM og Accenture, har mest å tjene på Satyam-skandalen.

– Indiske myndigheter og den svært sterke bransjeorganisasjonen Nasscom vil gjøre alt de kan for å bidra til å sikre kontinuitet, sier Andersen. – Det store problemet er om de ansatte drar. Klarer man å holde dem samlet på et eller annet vis, så er det «business as usual». Det kan bli nødvendig med noen reforhandlinger, men ingen har interesse av å skru av maskinene.

Det er i kundenes interesse at de medvirker til dette.

– Kundene vil sende folk til India, finne ut hvem som arbeider med deres systemer, og sørge for at de holdes samlet. Hvem som eier firmaet som kjører IT-tjenestene spiller mindre rolle. Det er driften som er det viktige.

Blant dem som tjener på at Satyam forsvinner, er IBM og Accenture.

– Begge er allerede tungt etablert i India allerede, og de har forbindelser med Satyam-kunder. Derfor er de i en posisjon til å bygge videre. Siden de er vestlige, kan kundene kanskje føle seg tryggere. Andre rent indiske outsourcere kan derimot ha en verre utfordring, kanskje særlig Infosys. De har en åpnere kultur enn Satyam, og er ikke så familieeid, men det kan nå virke mistenkelig at de har hatt så jevnt gode resultater gjennom så mange år.

Den som virkelig har et forklaringsproblem, påpeker Andersen, er revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers.

– Satyam-skandalen er sammenliknet med Enron. Men Enron var en langt mer innfløkt svindel, og hovedpersonene nektet all skyld. I Satyam har hovedpersonen selv både avslørt skandalen og tatt på seg all skyld. Skandalen koker hovedsakelig ned til at han har sagt at det er en milliard dollar i banken, uten at det er penger på kontoen. Det burde PricewaterhouseCoopers, som har vært Satyams revisor i åtte år, ha vært i stand til å oppdage.

Andersen mener det er liten grunn til å mistenke eksterne styremedlemmer.

– Hvis du sitter i et styre og får forelagt tall revidert av PricewaterhouseCoopers, er det liten grunn til å grave i dem.

    Les også:

Til toppen