Tror Software Innovation vil nedskrive

En rekke store IT-selskaper har skrevet ned gammel oppkjøpsmoro - unntatt ett: Software Innovations goodwill hindrer Per Kveim fra nye oppkjøp.

En rekke store IT-selskaper har skrevet ned gammel oppkjøpsmoro - unntatt ett: Software Innovations goodwill hindrer Per Kveim fra nye oppkjøp.

Merkantildata, EDB Business Partner og SOL satt alle på store goodwill-poster etter oppkjøp under de glade gullårene på slutten av 90-tallet. Fallet i bransjen har utløst store nedskrivninger av goodwill, for når det er dårlige tider er det greiere å lempe likene ut av skapet enn når man gjør det bra.

Nå er det snart duket for ny opptur, men ett selskap sitter fremdeles på en enorm goodwill-post. Software Innovation gjør det svært bra med sine dokument- og salgsadministrasjonssystemer. Men en goodwillpost på hele 585 millioner kroner tynger i regnskapet.

Analytiker Henrik Emil Høyerholt i Terra Fonds peker på at dette utgjør hele 93 prosent av egenkapitalen i selskapet. Da det ikke er lov at den overstiger egenkapitalen, sperrer altså goodwillen for nye, eventuelle oppkjøp.

- Det er stor sjanse for at Software Innovation kommer til å rydde i goodwill-en når de legger frem tallene for fjerde kvartal. Nå er tiden inn for å gjøre det, ikke senere når markedet trolig svinger seg opp, mener Høyerholt.

- Software Innovation sitter på den største andelen av goodwill av alle IT-selskapene på Oslo Børs, sier Høyerholt. Han mener at en nedskrivning ikke vil ha negative konsekvenser for selskapet, de profesjonelle investorene har bakt inn goodwill-en i sin prising av selskapet.

Høyerholt venter seg svært hyggelige tall fra selskapets fjerde kvartal og har en klar kjøpsanbefalling på selskapet.

Software Innovation presenterer resultater 13. februar.

Verken daglig leder eller finansdirektør i Software Innovation var tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte fredag ettermiddag.

Til toppen