Tror stue-PCer blir det neste store

IT-bransjens nye marked er stua. I løpet av 2005 tror HP Norge at mange vil ha skaffet seg en stue-PC. Her er hvorfor:

IT-bransjens nye marked er stua. I løpet av 2005 tror HP Norge at mange vil ha skaffet seg en stue-PC. Her er hvorfor:

Det er i etterkant lett å se hvem som feilet og hvem som nå lykkes.

Sony og de andre produsentene av underholdningselektronikk forsøkte aldri å lage noen standard for å koble samme digitale hjemmeprodukter.

Dette er IT-bransjens domene, noe som nå for alvor bretter ut et nytt markedet for bransjen. Med raskere utviklingsykluser og mer effektiv distribusjon kaster store aktører som HP og Dell seg inn i utvikling og salg av rene underholdingsprodukter som TVer og DVD-produkter.

HP mener de er desidert størst, for selskapet har et bredt utvalg av produkter. I tillegg til fotoskrivere , multimedia pc'er og kamera, selger selskapet for eksempel DVD-brennere for filmkonvertering, og er størst på projektor i Norge.

Etterhvert kommer også Apples iPod i HP-innpakning, store LCD- og plasma-TVer samt

stue-PCene (HP media center PC). Disse produktene er i salg i USA og kommer etterhvert til Norge. Dette forteller Geir Erik Lian, direktør for HPs konsumentproduktene i Norge.

- HP lanserer et nytt produkt når vi klarer å designe noe som er brukervennlige for massemarkedet, sier Lian til digi.no.

Lian mener det nødvendigvis ikke alltid er pris som gir et nytt produkt et gjennombrudd, selv om dette kan være viktig. I Norge er vi generelt mer opptatt av å ha den nyeste teknologien. Prisen kommer i annen rekke. Derfor blir ofte nye produkter testet ut først på det skandinaviske markedet, sier Lian.

Lian spår at det er stue-PCene som blir det neste store.

- I år er det fokus på bilder - digitale kamera og fotoskrivere. Til neste år kommer stue-PCene til å ta av. Med dem samler og kobler vi sammen mye av det de fleste strever med i dag, spår Lian.

Først, til høsten, kommer hybrid-PC'ene, som er en kombinasjon av en pc og et hifi-anlegg. Disse har blant annet innebygget dvd-spiller, 14 tommers wide screen display og fjernkontroll, forteller Lian.

- I tillegg vil vi finne 16x dvd brennere med dual layer, som betyr at man kan ha 9GB med data lagret på DVD'en. Den nye LightScribe teknologien som de nye brennerne også kommer med, gjør at man kan brenne label på samtidig som man brenner DVD'en - en slags skriver i brenneren. 23 tommers wide screen LCD skjerm er en annen ting man vil finne fra HP i butikkene til høsten, er noe av det Lian røper.

HP har allerede lansert fullblåste stue-PCer sammen med Microsoft. Selskapets "media center PC" var den første som brukte en spesialversjon av Windows som heter Media Center Edition 2004. Sammen skaper de et produkt som gir digitalt video-opptak, musikkanlegg og bildedatabase. Maskinen har trådløst nettverk, DVD-brenner og viktigst - store skjermmenyer og en fjernkontroll. Men foreløpig ser maskinen (bildet over) ut som en ganske vanlige PC. Bildet viser HPs helt nye stue-PC M4 F2304.

- Hjemmeunderholdning er det nye markedet vi satser på. Nøyaktige tall er litt vanskelig å sortere ut fordi dette er ganske nytt, men vi tror på en mangedobling fra 2004 til 2005 , forteller Lian til digi.no.

Til toppen