BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tror tv vil drive mobiltelefonutviklingen

Mobil-tv forventes en sterk vekst fra neste år, men terminalene er på langt nær klare.

8. des. 2005 - 13:03

Omfattende pilotprosjekter med mobil tv-kringkasting pågår for øyeblikket på ulike steder i verden, som involverer både kringkastere, mobiloperatører og mobilprodusenter. Markedet for kommersielle kringkastingstjenester forventes en sterk vekst fra neste år.

    Les også:

Den mobile oppkoblingen bidrar til interaktiv tv, med tjenester som avstemminger, umiddelbar respons på programmer og tilleggsinformasjon tilgjengelig på Internett.

Men tv- og mobilbransjen står foran flere alvorlige utfordringer, for bransjen er splittet i hvilken overføringsteknikk som skal bygges inn i telefonene.

Svenskene vil fra nyttår starte opp med pilottest med tv-sendinger til mobilen via DVB-H, som er den standard for digital tv som når vanlige tv-antenner.

NRK på sin side har som den første i Europa testet ut mobil-tv og kringkastingsteknologi via DMB over DAB-nettet. Norge har i dag 70 prosent dekning for DAB-radio, og målet er full utbygging innen 2010.

Det er DMB på nakkestøtteskjermer NRK har testet, som er en større skjerm enn vanlig mobiltelefon med mulighet for både å ta inn tv-tjenester, dataspill, tilgang til nettet for å sjekke e-posten og kalender og lytte til musikk.

Mobil-tv er allerede blitt populært i Norge, og NRK målte 64.000 avspilte klipp i oktober med kampanje på 3G-nettet. Det ble totalt målt nærmere 200.000 sesjoner på mobil-tv denne måneden.

Men mobilprodusentene sliter med å finne en felles løsning. Nokia har med sin modell N92 satset på å kombinere konvensjonell tv-kringkasting og mobil oppkobling for mobil-tv.

Nokia92 skal fra nyttår pilottestes på det svenske markedet. Men Nokia har kun utviklet modellen for DVB-H teknologi. Brukeren vil dermed få problemer dersom modellen skal brukes i et annet land med DMB-teknologi.

Deutsche Mobil og Samsung derimot satser på programvaren DMB, en spesialversjon av DAB og MDMS som sender tv-signalene som datapakker over vanlige 3G-nett.

Samsung og LG har utviklet modeller tilpasset både for DVB-H og DMB, men modellen kan ikke brukes på begge teknologier samtidig. Dermed kreves to modeller dersom brukeren skal oppholde seg i flere land.

Ettersom det i dag finnes en rekke teknologier for overføring av tv-kringkasting fra DVB-H, DMB, IPD-C, Mediaflow, MBMS som er tv-sendinger via 3G, Wifi og Wimaks, tror Jensen løsningen vil være å satse på en egen portabel spillmaskin.

– DMB har i en rekke tester vist seg å være mer lovende på mange områder enn DVB-H, sier seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK til digi.no.

Dersom Norge går for DMB, vil i så fall dette være en stort skritt i anvendelse av ny teknologi. Så vidt digi.no kjenner til er det bare Korea, England og Norge som nå tester ut DMB som overføringsteknologi.

DVB-H er derimot i dag i test eller i bruk i Sverige, Finland, Tyskland, Nederland, England, Frankrike, Spania, Malaysia, Italia, Australia, USA, Taiwan og Malaysia.

Jensen mener at DVB-H i Norge vil kreve flere ganger så mange sendere enn DMB på DAB, som vil koste store summer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Dette vil slite med signalstyrker og det er dessuten ikke ledige frekvenser.

– Infrastrukturen i Norge, med fjell, fjorder, daler og snø gjør det vanskelig med nettverksbygging, sier Jensen til digi.no.

1. desember lanserer Korea tv for bakkebasert satellitt DMB, som betyr at koreanere nå kan kjøpe mottakere.

Det gjenstår å finne en forretningsmodell for et bakkebasert DMB i Korea, dersom en teleoperatør må inn. Folk skal se på gratis tv, samtidig som teleoperatørene vil ha sin pris.

Det er nemlig datatrafikken som har kostet mest ved mobil-tv i dag, der teleoperatørene har hatt den største gevinsten.

Teracoms og Nokias test bygger på teknikken DVB-H, en variant av DVB-T som er den standard for digital-TV som når vanlige TV-antenner.

Norges Televisjon (NTV) starter opp fra nyttår med utbyggingen av det digitale bakkenettet i Norge (DVB-T).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.