Tror vannmerker vil overta for kopisperrer

Musikkbransjen vil trolig erstatte kopisperrer med robuste, digital vannmerker.

Tror vannmerker vil overta for kopisperrer

Musikkbransjen vil trolig erstatte kopisperrer med robuste, digital vannmerker.

Alle de fire største plateselskapene i verden har nå åpne for salg av musikkfiler uten digital rettighetskontroll (DRM). Amazons MP3-tjeneste er først ute med å tilby MP3-filer fra alle fire. Men selv om DRM-en er borte, betyr det ikke at selskapene åpner for helt fri kopiering av disse filene.

Riktignok er det ingen mekanismer som hindrer dette, men skulle et kjøpt MP3-fil havne i et fildelingsnettverk, er det ikke usannsynlig at filen kan spores tilbake til den opprinnelige kjøperen gjennom et unikt nummer skjult i et digitalt vannmerke.

Ifølge Wired har ingen av de store foreløpig gått så langt. De DRM-frie filene fra Sony og Universal inneholder bare «anonyme» vannmerker som ikke kan spores tilbake til individuelle kunder, men som likevel kan gi selskapene informasjon om spredningen av filene. Warner og EMI skal foreløpig ikke ha tatt i bruk vannmerker.

Personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation, ved advokaten Fred Von Lohmann, sier til Wired at de anonyme vannmerkene gir platebransjen data som selskapene kan bruke til å overtale blant annet Internett-leverandører til å filtrere innhold.

    Les også:

Digitale vannmerker er ikke noe nytt, men platebransjen har til nå hatt mer tro på DRM-løsninger. Dette skyldes blant annet at digitale vannmerker ikke alltid har vært like robuste, i tillegg til at de noen tilfeller har påvirket kvaliteten på innholdet de er integrert i.

Nå tror mange at musikkbransjen likevel vil ta i bruk digitale vannmerker i stor utstrekning. Teknologiene har blitt bedre, og man mangler tilsynelatende andre alternativer.

Blant selskapene som kan bli en aktuell leverandør av digitale vannmerker, er Microsoft, som i fjor høst fikk patent i USA på en vannmerke-teknologi som kalles «El Dorado». Ifølge patentet skal teknologien blant annet være designet for å overleve alle typiske former for prosessering, inkludert komprimering, utjevning, D/A- og A/D-konvertering, opptak på analog tape og annet. Teknologien skal også være designet for å overleve ondsinnede forsøk på å fjerne vannmerket fra signalet, inkludert endringer i tids- og frekvensskalaene, endring av tonehøyden og klipp- og lim-redigering.

Til toppen