ANALYSER

Tror Wimax vil tape mot mobilbransjen

Mobil Wimax lover mye, men Gartner tror IT-bransjens trådløse visjon vil tape mot mobilbransjen.

17. jan. 2007 - 07:19

De siste årene har det vært voldsom oppmerksomhet rundt Wimax. Første generasjon stasjonær Wimax krever faste innstilte antenner. Men med rekkevidder på 10–20 kilometer og båndbredde på 10–20 Mb/s, lover mobil Wimax både å erstatte og overgå ADSL til teleselskapene og 3G-nettene til mobilselskapene.

Standarden er ennå ikke ferdig, men en foreløpig standard gjør at en del utstyr er kommet i salg.

Men det blir en hard krig mot telebransjen, påpeker Gartner etter å ha gått igjennom både hva som skjer med Wimax og mobilbransjen.

Kampen mellom Wimax og 3G/HSDPA er mye en kamp mellom mobilbransjen og IT-bransjen. Bak Wimax står Intel og Motorola, mens mobilnettselskapene selvfølgelig støtter 3G og HSDPA-oppdateringen.

Mye penger sprøytes inn i Wimax-bransjen, og det har begynt å dukke opp bærbare maskiner med innebygget Wimax. Men det er fremdeles ubesvarte spørsmål om hvordan mobil Wimax skalerer og antall brukere er begrenset. Mangel på modent, billig utstyr vil også telle mot Wimax.

Men Wimax kjemper mot tøffe odds og skal bygge seg opp mot en svært etablert bransjen, advarer Gartner. For mobilbransjen har en enormt sterkt posisjon med en veldige store nett som gir god dekning. Og utviklingen går fort også på mobilfronten. HSDPA gir 2,5 Mb/s og mange arbeider med nye teknikker.

I tillegg har mobilbransjen et voldsomt volum av kunder som gir dem en svært viktig storskalafordel når utstyr skal lages.

I tillegg har mobilbransjen en annen og veldig viktig forhold: Wimax er en aksessteknologi som primært kan selges som bit per sekund. Mobilbransjen har bedre inntektsmuligheter med sin prising av ringetid, SMS, MMS og mobil innhold, påpeker Gartner.

Wimax lover bra, men mobilbransjen er rett og slett ikke langt nok bak til at Wimax vil klare å utkonkurrere mobilbransjens nett, er analyseselskapets konklusjon. Wimax vil bli en støtteteknologi for mobilbransjen, ikke en egen forretningsmulighet.

Gartner spår derfor at mobil Wimax ikke vil true mobilnettene og kommer med noen klare råd til aktører som sitter på Wimax-lisenser, blant annet Nextgentel, Catch og Telenor. Disse tre norske aktørene har alle varslet at det ikke kommer noen stor Wimax-satsing med det første og dette er kanskje fordi man ser de samme signalene som Gartner.

Aktører som bygger Wimax-nett må differensiere seg på noen klare måter. Dette er en bredbåndsteknologi og for eksempel ikke noen nett som egner seg for IP-telefoni. Wimax vil bare bli et tillegg til mobilnettene i godt tettbebygde strøk.

Den største muligheten for mobil Wimax er den samme som stasjonær – å gi brukere i utkantstrøk uten ADSL eller kabel et bredbåndstilbud. Dette kan åpne et stort marked i alle fattige land der man ikke har et telefonnett, men det krever at utstyret blir billig nok.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.