Tror Windows 10 vil bremse pc-salget

Gratis oppgradering reduserer behovet for ny maskinvare, mener IDC.

Tror Windows 10 vil bremse pc-salget
Selv om Windows 10 kan bli populært blant pc-brukere, vil det i liten grad føre til økt etterspørsel etter pc-er, mener IDC. Her fra en presentasjon tidligere i år. Bilde: Microsoft

Windows 10 vil ikke føre til at pc-markedet begynner å vokse igjen. Dette skriver IDC i en ny prognose for perioden 2015 til 2019.

Forbrukere

Tvert imot mener analyseselskapet at Windows 10 vil kunne føre til redusert etterspørsel, i alle fall i forbrukermarkedet hvor eksisterende brukere av Windows 7 og nyere, som gratis til oppgradere til Windows 10.

Tidligere har det vært slikt at de færreste oppgraderer til en ny versjon av Windows uten samtidig å kjøpe en ny pc. Men oppgraderingen til Windows 10 skal kunne gjøres relativt automatisk, uten å kreve spesielle forkunnskaper av brukeren.

Dessuten er systemkravene til Windows 10 de samme som for Windows 7, noe som bør bety at det vil fungere like godt som det eldre operativsystemet på samme maskinvare.

Invitasjon til å oppgradere til Windows 10.
Brukere av eldre Windows-utgaver får i disse dager invitasjon til å Bilde: digi.no

Les også: Selv IDC har beskjeden tro på Windows 10 Mobile 

Bedriftsmarkedet

IDC at Windows 10 vil bidra betydelig til etterspørselen etter pc-er i bedriftsmarkedet, men at dette i alle fall i år ikke utgjør like mye som den ventede nedgangen i etterspørselen i forbrukermarkedet.

Dessuten påvirkes fortsatt pc-markedet av etterspørselen etter konkurrerende enheter, inkludert nettbrett.

IDC mener at resultatet av dette vil være at leveransene av pc-er vil falle med 6,2 prosent i år. Fram mot 2019 ventes derimot en gjennomsnittlig, årlig vekst i leveransene på 0,4 prosent.

IDCs prognose for pc-leveransene i perioden 2015 til 2019.
IDCs prognose for pc-leveransene i perioden 2015 til 2019. Bilde: IDC

Bakgrunn: Microsoft skal merke pirat-Windows 10 

Må overbevise

– Microsoft og pc-leverandørene er fortsatt nødt til å overbevise brukere om fordelene med det nye OS-et og nye pc-er, noe som vil ta noe tid, sier Loren Loverde, visepresident for IDCs Worldwide PC Trackers, i en pressemelding.

– I tillegg til å oppdra klienter, vil de møte sterk konkurranse fra andre enheter, og lavt forbruk i mange regioner. Som et resultat ser vi at pc-leveransene stabiliseres i 2016, fulgt av en begrenset vekst de neste årene.

Flere utgaver: Så mange Windows 10-versjoner er på vei