TELEKOM

Tror Windows-mobilen flopper

Dårlig nytt sender Nokias aksjekurs til bunns.

Nokias toppsjef er neppe fornøyd med analytikernes siste spådommer. Her presenterer Stephen Elop flaggskipet Lumia 800 på en seanse i London for en snau måned siden.
Nokias toppsjef er neppe fornøyd med analytikernes siste spådommer. Her presenterer Stephen Elop flaggskipet Lumia 800 på en seanse i London for en snau måned siden. Bilde: Nokia
22. nov. 2011 - 14:27

I slutten av oktober lanserte Nokia omsider sine aller første produkter basert på Windows Phone. Selskapet har satset hele sin fremtid på samarbeidet med Microsoft.

Flaggskipet Lumia 800 ble presentert som «et beist» av en telefon, og var en epokegjørende lansering for den vaklende finske mobilkjempen.

En måned senere har etterspørselen vist seg å være langt dårligere enn ventet. Det hevder flere uavhengige analytikere.

- Vi mener leveransene av Nokias nye Windows Phone-produkter har vært svakere enn tidligere forventet, skriver James Faucette i Pacific Crest, ifølge Forbes.

Pacific Crest regnet opprinnelig med at Nokias Windows Phone-forsendelser ville runde et par millioner enheter før jul. Prognosen er nå nedjustert til under én million, og gjelder for alle de seks landene der telefonene er lansert så langt.

Stikkprøver i forhandlerleddet skal dessuten ha avdekket det Faucette kaller «et skuffende salg» av Lumia-serien. Analytikeren mener det kan bli solgt under en halv million enheter inneværende kvartal.

Ny flopp?

Bernstein-analytiker Pierre Ferragu heller mer bensin på bålet. Han oppgir at Google Trends-undersøkelser viser at Lumia 800 er omtrent like etterspurt som Nokias Symbian-baserte N8, deres forrige toppmodell som aldri ble noen stor suksess.

Han regner med at også Lumia 800 vil floppe, ifølge Forbes.

Det forklarer analytikeren med hard konkurranse i toppsegmentet, og at Nokia ikke har kommet med noe banebrytende nytt. Ferragu mener også at Lumia-serien er for høyt priset, og at det er lite sannsynlig at Windows Phone-plattformen kan hamle opp med markedslederne Android og iOS.

De dystre spådommene fikk i dag Nokias allerede hardt prøvede aksjekurs til å falle kraftig. I skrivende stund er markedsverdien deres ned om lag 5,4 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.