ANALYSER

Tror Windows Phone vil innhente iOS

Ovum mener at smartmobil-landskapet må tegnes opp på nytt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2011 - 13:15

Avtalen mellom Nokia og Microsoft om Windows Phone er et sjansespill. Det har Nokia innrømmet. Men analyseselskapet Ovum mener at strategien vil lykkes og at avtalen tegner opp smartmobil-landskapet på nytt.

Faktisk mener Ovum at Windows Phone vil være tett ved å hente igjen Apples iOS på smartmobiler innen 2016.

– Avtalen gir Microsoft en innsatsvillig håndsettpartner som har potensial til å gjøre Windows Phone til en «mainstream» smartmobilplattform. Risikoen for Microsoft er at andre håndsettprodusenter velger ikke å konkurrere med Nokia og kanskje vender ryggen til Windows Phone, sier Adam Leach, en sjefanalytiker i Ovum, i en pressemelding.

Ovum mener at mens iOS vil ha en markedsandel på 17,5 prosent, vil Microsofts mobilplattform gjøre beslag på 17,2 prosent av markedet. BlackBerry vil følge rett etter med 16,5 prosent, ifølge Ovum.

Det er likevel Android som ventes å være den største plattformen i 2016, med 38 prosent av markedet.

– Suksessen til Android-plattformen drives fram av faktiske antallet maskinvareleverandører som støtter den, både i de høye og de lave endene av markedet, sier Leach.

Allerede nå er Android størst i noen regioner, men globalt er det Symbian som fortsatt er ledende plattformen.

Men avtalen med Microsoft gjør at Nokia vil trappe ned satsingen på Symbian, selv om selskapet vil levere mobiler med operativsystemet i alle fall ut 2012. Det opplyser Nokia i et åpent brev som er tilgjengelig her.

Nokia har tidligere sagt at selskapet vil levere ytterligere 150 millioner Symbian-mobiler, noe selskapet antagelig ikke vil rekke på to år. Ovum mener at det fortsatt vil bli solgt Symbian-mobiler i noen regioner ved inngangen av 2016.

Ovum mener forøvrig at det samlede smartmobilmarkedet vil skyte kraftig i været i årene fram til 2016. Faktisk venter selskapet at antallet leverte enheter vil være på 653 millioner, omtrent dobbelt så mye som i dag. 175 millioner av disse ventes solgt i Vest-Europa. Det ventes en årlig vekstrate på 14,5 prosent i perioden 2010 til 2016.

Veksten skyldes delvis at flere vil kjøpe smartmobiler enn tidligere. Ovum mener andelen vil være på 40 prosent i 2016.

Ovum mener at det er mulighet også for nye plattformer å lykkes.

– Vi venter at minst én annen plattform vil oppnå allmenn suksess i løpet av prognoseperioden. Dette kan være en eksisterende aktør i markedet, slik som Bada, WebOS eller MeeGo, eller det kan være en helt ny aktør i markedsplassen, sier Leach.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.