BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tror Windows RT vil skape forvirring

Windows-ekspert advarer Microsoft.

Dersom forbrukerne ikke får klar beskjed om begrensningene ved Windows RT og produkter basert på dette operativsystemet, risikerer Microsoft at svært mange kommer i retur.
Dersom forbrukerne ikke får klar beskjed om begrensningene ved Windows RT og produkter basert på dette operativsystemet, risikerer Microsoft at svært mange kommer i retur. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2012 - 15:27

Microsoft lanserer denne måneden tre ulike produkter under selskapets Windows-varemerke. Det er ingen tvil om hva som er forskjellen på to av disse produktene, Windows 8 og Windows Phone 8, siden den sistnevnte kun brukens av smartmobiler.

Men mye tyder på at skillet mellom Windows 8 og Windows RT ikke er like opplagt blant mange forbrukere.

Nyhetsredaktør i Windows IT Pro, Paul Thurrott, som også har sin egen SuperSite For Windows, er blant de mest fremtredende skribentene blant dem som nesten utelukkende fokuserer på Windows. Nå kommer han med en advarsel til Microsoft.

I artikkelen «What Is Windows RT? Redmond, We Have A Problem» forteller han at mengder av e-posthenvendelser han har fått den siste uke – etter at Microsoft åpnet for forhåndsbestillinger av selskapet Windows RT-baserte Surface-nettbrett – tyder på at de aller fleste ikke har noen som helst anelse hva Windows RT egentlig er.

Microsoft har laget to operativsystemer for nettbrett. Det ene er Windows 8, som også er beregnet for tradisjonelle pc-er. Det andre er altså Windows RT, som er beregnet for nettbrett med ARM-basert (og ikke Intel-basert) prosessor.

Windows 8 kan kjøre både tradisjonelle Windows desktop-applikasjoner og den nye typen applikasjoner, som «alle» kaller for Metro-applikasjoner, men som nå muligens skal kalles for applikasjoner med «Microsoft design style».

Det samme gjelder ikke Windows RT. Denne utgaven kan kjøre de fleste, men ifølge Thurrott ikke alle, Metro-applikasjonene. Den leveres også med et tradisjonelt skrivebord, men der er det kun mulig å kjøre de Microsofts-utviklede desktop-applikasjonene som følger med nettbrettet. Disse er spesielt laget for å kjøre på ARM-arkitekturen, og det finnes ingen mulighet for å installere de Windows-applikasjonene potensielle brukere allerede benytter på Windows-pc-er i dag, inkludert Microsoft egen Outlook.

Foreløpig det kun Windows RT-utgaven av Surface som kan bestilles. Windows 8-utgaven, som kalles for Surface Pro, antas å komme i salg først i neste kvartal.

Thurrott mener at Microsoft har tilbudt altfor lite informasjon om Surface RT til at det er mulig å gjøre et veloverveid kjøp nå.

Ingen anelse

– Basert på e-posten, er jeg nødt til å tro at de disse første kundene hadde absolutt ingen anelse om hva de kjøper. Det at noen likevel har gjort en forbløffende dyr handle, vel , det er vanskelig å fatte, skriver Thurrott.

Microsoft selger Surface RT for 499 dollar og oppover. Den billigste versjonen har 32 gigabyte med minne, men hele 12 gigabyte er allerede tatt i bruk av operativsystemet og forhåndsinstallerte applikasjoner.

Thurrott får støtte fra flere andre personer som britiske IT Pro har vært i kontakt med.

– Ingen forteller forbrukeren at – dersom de kjøper Surface RT – vil den bare kjøre Microsoft Metro-style-applikasjoner, og det finnes ikke mange av disse, sier en person i salgskanalen som ikke ønsker å stå fram med navn. Antallet applikasjoner i Windows Store skal nylig ha passert 5000 globalt, men dette er langt fra det antallet som tilbys i hvert av landene.

– Jeg synes Microsoft gjør en feil ved å lansere RT først, fordi brukere vil kjøpe den, innse at den ikke kan gjøre noen ting, og det vil føre til at andre vil la være å kjøpe Pro-versjonen, sier kilden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.