BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tror xMax kan overta for Wimax

En ny bredbånds­teknologi er langt raskere enn Wimax over store avstander, til 2 prosent av prisen.

7. feb. 2006 - 10:48

Et ungt amerikansk teknologiselskap, xG Technology, meldte i går at deres xMax-teknologi har gjennomgått tester som bekrefter at den er så løfterik som utviklerne selv tror.

xMax er en modulerings- og kodeteknologi som skal gi «dramatisk bedre» overføring av radiosignaler både trådløst og over kabel. Hastigheten til overføringen er svært høy, mens energien som overføringen krever er svært lav. Dette innebærer store muligheter innen bredbånd, både som alternativ til Wimax innen trådløs overføring, og som mulighet for ytterligere forbedringer innen for eksempel DSL og kabel-tv.

Det første bruksområdet xG vil angripe, er trådløse stamnett over store områder, det vil si den primære anvendelsen av Wimax.

Under en demonstrasjon i november, overførte prøveutstyret for xMax et signal på 3,67 Mb/s over en avstand på 29 kilometer. Effekten til senderen var 35 milliwatt. Ifølge selskapet er utstyret som ble brukt i denne demonstrasjonen nylig testet og godkjent av det amerikanske teletilsynet FCC, slik at testresultatene definitivt kan brukes for å bekrefte teknologiens evner.

35 milliwatt er oppsiktsvekkende lite for å overføre et bredbåndssignal. Til sammenlikning bruker en GSM mobiltelefon opptil 250 milliwatt, over syv ganger så mye, dersom nærmeste basestasjonen er langt borte. Wimax tillater sendeeffekt på opptil 2 watt, og båndbredden faller kraftig over store avstander.

Ifølge xG vil xMax kunne tilby hele London trådløs bredbånd for ned mot en femtiendel (to prosent) av det en tilsvarende Wimax-installasjon ville koste. xMax vil kreve fire basestasjoner, mot 160 for Wimax, hevdes det.

I en annen demonstrasjon overførte en xMax-enhet høyoppløselig video over en avstand på 30 meter, med en sendereffekt på 0,0003 milliwatt. WLAN-utstyr for å få til det samme, krever en sendereffekt på opptil 100 milliwatt.

xG-sjef Rick Mooers sier xMax-produkter kan være klare for markedet innen utgangen av juni i år.

Mooers er i ferd med å bygge opp internasjonale allianser for å fremme xMax-teknologien. xG har inngått en avtale med London-kontoret til Credit Suisse om strategisk rådgivning, blant annet for å markere den globale orienteringen. xG har også opprettet et Europa-kontor i Stockholm. Dette kontoret ledes av Mats Wennberg, tidligere vice president og EMEA-sjef i Microsoft, altså med ansvar for Europa, Midtøsten og Afrika.

I første omgang tar xG sikte på å lisensiere sin teknologi til store aktører innen infrastruktur for telesamband. Fokuset er «alternativ teknologi innen det faste trådløse markedet, før vi vender oss mot fjerde generasjon mobil», sier Mooers.

Bruken av xMax innen DSL og kabel-tv kan bidra til bedre rekkevidde og mer regningssvarende leveranser av tjenester som høyoppløselig tv (HDTV), film på bestilling, internettbasert tv og IP-telefoni.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.