Truer Grokster- og KaZaA-brukere

I kampen mot ulovlig kopiering av musikk, tar nå platebransjen i bruk fiendens yndlingsverktøy; fildelingsnettverkene.

I kampen mot ulovlig kopiering av musikk, tar nå platebransjen i bruk fiendens yndlingsverktøy; fildelingsnettverkene.

Mange KaZaA- og Grokster-brukere fikk seg en ubehagelig overraskelse i går. Ansiktsrykningene var nok ekstra tydelige på de med urent mel i posen da de plutselig fikk slengt opp en advarsel på skjermen om at de "enkelt" kan identifiseres og utsettes for "rettslig straff" dersom de laster ned og distribuerer videre opphavsrettslig beskyttet materiale.

Omlag 200.000 brukere i de to fildelingsnettverkene mottok advarselen tirsdag, og flere millioner vil motta tilsvarende meldinger i ukene som kommer, sier RIAA-sjef (Recording Industry Association of America) Cary Sherman til nyhetsbyrået Reuters.

Slik lyder essensen i meldingen: "It appears that you are offering copyrighted music to others from your computer. [...]When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC either by offering it to others to copy or downloading it on a 'file-sharing' system like this. When you offer music on these systems, you are not anonymous and you can easily be identified."

Masseutsendelsen av advarselen kommer i kjølvannet av fredagens kjennelse i U.S. District Court (en lavere domstol) der dommer Stephen Wilson avviste platebransje-forumet RIAAs krav om å stenge de to fildelingstjenestene Grokster og StreamCast som eier Morpehus. Det har nok også satt ekstra fart på RIAA at Apple i forgårs avduket iTunes - en ny nettmusikktjeneste som tilbyr hele 200.000 sanger til 99 cents per nedlasting, eller rundt ti dollar for et album.

Film- og databransjen sier de vil anke Wilsons kjennelse som var et skikkelig tilbakeslag for underholdningsindustriens kamp mot P2P-tjenester som lar brukere laste ned filer gratis.

Ifølge Cary Sherman har RIAA planlagt gårsdagens kampanje lenge, men timingen kunne neppe vært bedre - sett fra RIAAs side - i tilfelle noen av P2P-brukerne hadde misforstått fredagens kjennelse som at det er fritt fram for deling av opphavsrettslig beskyttet materiale.

Men kampanjen opprører naturlig nok også mange av P2P-brukerne: - Dette er virkelig måten å gjøre det på, RIAA. Saksøke og true publikum, deres egne kunder. Jeg tror jeg går og laster ned noen filer, heter det i et ironisk debattinnlegg på Yahoo!

Sharman Networks - det australske firmaet som eier KaZaA - reagerer på samme måten: "I stedet for å samarbeide med fildelingsnettverkene, fortsetter RIAA å angripe noen av sine mest lojale kunder", kommenterer Sharman, som understreker at de gjør det de kan - blant annet gjennom sine egne brukeravtaler - for at fildelerne skal overholde opphavsrettsbestemmelsene.

Tirsdagens masseadvarsel ble sendt ut av RIAA på vegne av verdens ledende plateselskaper eid av AOL Time Warner, EMI, Bertelsmann, Vivendi Universal og Sony.

RIAA sier de benyttet sangtitler fra medlemsselskapenes egne artister i P2P-nettverkenes egne (chat-)systemer for å identifisere brukere som poster kopibeskyttede låter til nedlasting for andre. Organisasjonen legger imidlertid til at man foreløpig ikke vil gå til videre skritt mot de brukerne som ble kontaktet i går.

- Vi lar dem bare få vite at det de driver med er ulovlig og at de ikke er anonyme selv om de skulle tro noe annet, sier Sherman til Reuters.

Til toppen