JUSS OG SAMFUNN

Truer med å blokkere nettvideo i England

Debatten om betaling for innhold på internett kan bli påvirket av en krangel i England.

13. aug. 2007 - 14:14

Debatten om innholdsleverandører skal måtte betale for å sende ut innhold på internett har nå også dukket opp i England.

Debatten om teleselskapene, som selger internett-linjer, også kan kreve betalt for at enkeltaktøre skal få sende innhold til deres brukere, startet først i USA etter at store internett-leverandører kreve betalt av blant annet Google fordi Google laget så mye trafikk. Nei sier Google og andre - vi serverer innholdet som gjør at dere får solgt internett-linjer.

Her i Norge blusset debatten opp etter at det ble kjent at Telenor skulle koble seg av det såkalte NIX-knutepunktet og krevet penger fra Schibsted og NRK fordi disse to skapte så mye trafikk.

Partene er fremdeles i en stillingskrig, men hvordan situasjonen vil utvikle seg kan påvirkes av det som nå skjer i England. For der har flere store internett-leverandører lansert krav overfor BBC etter at selskapet lansert en avansert TV-over-internett-tjeneste som langt overgår det vi har sett i Norge.

BBCs iPlayer-tjeneste gir fullskjerm-video i stedet for små vinduer slik NRK og Schibsted gjør. Debatten i England og en eventuell løsning kan derfor vise vei for partnene i Norge. Med iPlayer sier BBC at kundene har offentlig finansert BBC og skal få se på alt innhold som er mindre enn 30 dager gammelt når det passer dem.

Det er det gamle telemonopolet British Telecom sammen med Tiscali og flere andre konkurrenter som truer med å sperre BBCs iPlayer-tjeneste ute fordi det spiser så mye båndbredde, skriver en rekke engelske medier.

Internet ble ikke laget for å distribuere video. Vi har øket vår kapasitet, men den er ikke uendelig, sier Tiscali-sjef Mary Turner til Financial Times.

I tillegg til BBC, har også deres konkurrenter Channel 4 og ITV store videoplaner og ønsker å lansere ligende tjenester.

En løsning i England vil fort kunne bli brukt som argumenter av partene her i Norge.

Her kan du lese mer om iPlayer-tjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.