BEDRIFTSTEKNOLOGI

Truer med å blokkere ny SIM-kortstandard

Nokia kommer ikke til å godta Apples forslag.

NanoSIM-forslagene til henholdsvis Nokia (venstre) og Apple (høyre), hentet fra et ETSI-dokument skrevet av RIM. Nokias forslag er fysisk mindre enn Apples (også tykkelsen). Det har dessuten en låsemekanisme som gjør at kortet ikke behøver å legges i en egen skuff for å bli holdt på plass. Apples forslag til formfaktor er først og fremst en krympet utgave av formfaktoren til dagens microSIM.
NanoSIM-forslagene til henholdsvis Nokia (venstre) og Apple (høyre), hentet fra et ETSI-dokument skrevet av RIM. Nokias forslag er fysisk mindre enn Apples (også tykkelsen). Det har dessuten en låsemekanisme som gjør at kortet ikke behøver å legges i en egen skuff for å bli holdt på plass. Apples forslag til formfaktor er først og fremst en krympet utgave av formfaktoren til dagens microSIM. Bilde: RIM/ETSI
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mars 2012 - 09:51

Denne uken er det ventet at ETSI (European Telecommunications Standards Institute) skal stemme over hvilket av to forslag som skal utgjøre en ny standard for SIM-kort, Fourth UICC (Universal Integrated Circuit Card) Form Factor (4FF), eller nanoSIM.

Bak det ene forslaget står Apple, mens Motorola og RIM har stilt seg bak et forslag fra Nokia.

Blant de offisielle målene fra ETSI for 4FF, er at forfaktoren skal være betydelig mindre enn dagens microSIM.

Nokia mener at Apples forslag ikke følger de vedtatte, tekniske kravene satt av ETSI. Apple skal på sin side være så ivrige etter å få sin spesifikasjon utbredt at selskapet – ifølge enkelte kilder – har tilbudt at selskapets patenter kan brukes med en royaltyfri lisens.

Men til tross at Nokia opplever en markant salgssvikt, har selskapet fortsatt mye makt. Selskapet eier mer enn 50 patentfamilier som selskapet mener vil være essensielle i Apples forslag. Nokia vil nekte å lisensiere ut disse patentene dersom Apples forslag blir valgt av ETSI. Dette skriver Nokia i en uttalelse som er gjengitt av The Verge.

Selskapet understreker at denne avgjørelsen ikke påvirker selskapets forpliktelser til å lisensiere ut patenter som er essensielle for tidligere ETSI-standarder, med FRAND-betingelser (fair, reasonable and non-discriminatory).

– Vi mener at Apple misbruker standardiseringsprosessen, forsøker å påtvinge sin egen, proprietære løsning på industrien, samt vil ha sitt forslag godkjent nærmest uten videre at ETSI, i stedet for å følge etablerte prinsipper og praksiser, sier Henry Tirri, visepresident og teknologisjef i Nokia, i uttalelsen.

– Vi ber innstendig ETSI-medlemmene om å motvirke denne atferden, som ikke er til det beste for verken bransjen eller – enda viktigere – forbrukerne, sier Tirri.

Nokia mener at 4FF-forslaget som selskapet har kommet med, tilfredsstiller alle forhåndskravene til ETSI og at det bør velges på grunnlag av dets tekniske egenskaper.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.