JUSS OG SAMFUNN

Truer med å kopiere Telios skattetriks

Konkurrentene er lei av at Telio får bruke moms-smutthull. Nå truer de med å gjøre det samme.

1. aug. 2007 - 11:44

IP-telefonileverandøren Telio har over lengre tid kunne utnytte et smutthull i lovgivningen som har gjort det mulig å redusere merverdiavgiften de må belaste sine kunder.

Merverdiavgiften er i utgangspunktet en avgift på 25 prosent som legges på toppen av prisen som selskapene må belaste sluttkundene. Telio fant imidlertid et smutthull i lovgivningen, som gjør det mulig å levere deler av tjenesten fra utlandet. Dermed kan de redusere merverdiavgiften som belastes kundene, noe som igjen gjør at de kan levere tjenesten til en lavere pris og/eller ta ut en større fortjeneste.

Dette er helt lovlig, men skattemyndighetene er ikke begeistret. digi.no avdekket saken allerede 14. mars i 2006, og intervjuet Finansdepartementet om problemstillingen. De likte det ikke men fint lite har blitt gjort. Fylkesskattekontoret i Oslo jobber fortsatt med å utrede saken.

    Les også:

Nå har konkurrentene fått nok av det de anser som er en stor konkurransevridende fordel for Telio.

Bredbåndsselskapet Combitel truer med å flytte sin server utenlands og fakturere kundene uten moms dersom Staten ikke griper inn.

- Dersom Staten anerkjenner denne praksisen vil vi gjøre det samme, sier Combitel-sjef Olav Balandin.

Combitel hevder at de er ikke ute etter å ta konkurrenten, men de krever like konkurransevillkår.

- Det er urettferdig, men vi skylder ikke på Telio. Vi vil ha en klar uttalelse fra det offentlige på om dette er en gangbar praksis, sier Balandin.

Å opprette et utenlandsk selskap er ikke noe problem. Det er en liten kostnad sammenlignet med hva Combitel kan spare på å gjøre det samme som Telio.

- At man oppretter et foretak i det landet serveren opereres fra, ser vi på som en enkel inkurie. Dersom det er alt som skal til for å øke omsetningen på månedsavgiften med inntil 25 prosent er det uansett en god investering. Denne bransjen er ikke kjent for å ha de beste marginene, sier Balandin.

Det er lite trolig at Combitel vil få et klarsignal fra skattemyndighetene om å følge Telios eksempel, men myndighetene sliter trolig med å tette smutthullet som Telio utnytter.

Telio og Telenor har lenge kappes om hvem som har flest IP-telefoni-kunder, men nå mener pressetalsmann Arild S. Johannesen i Telenor at de er størst. På tross av at Telenor har mye internasjonal virksomhet og dermed kan ha tekniske argumenter for å flytte sine servere utelands, vil de ikke gjøre dette.

- Vi har ikke vurdert noe lignede. Vi er et norsk selskap som skatter i Norge, og synes det er en merkelig måte å omgå skatt på. Vi er selvfølgelig opptatt av like konkurransevilkår, men dette må skattemyndighetene behandle, sier Johannessen til digi.no

Telio på sin side har ingen tekniske eller driftsmessige behov som tilsier at de trenger å sette en server utenlands.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.