JUSS OG SAMFUNN

Truer med å legge ned Street View i Sveits

Google hevder myndighetenes krav er umulige å etterfølge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mai 2011 - 15:43

Googles Street View-tjeneste og lignende tjenester fra blant annet Finn.no har blitt innført i Norge helt uten slag, men personvernmyndighetene i en del andre land har vist seg å være langt mer kritiske.

Én ting er WLAN-skandalen, hvor Street View-bilene – angivelig på grunn av en feil – også samlet inn brukerdata, i tillegg til de planlagte posisjonsdataene, fra åpne WLAN-aksesspunkter. Google har i alle fall blitt bøtelagt for dette i Frankrike.

Men Sveits er det ikke WLAN-dataene som nå står i søkelyset. Problemet er derimot at Google ikke kan garantere at alle ansikter og bilskilter har blitt visket ut fra bildene, noe sveitsiske personvernmyndigheter krever. Saken har vært oppe i en lavere domstol i Sveits, som ga personvernmyndighetene medhold i mars.

Til Wall Street Journal fortalte Peter Fleischer, juridisk rådgiver i Google, at selskapets programvare greier å viske ut omtrent 99 prosent av alle ansikter og bilskilter fra gatabildene. Men selv om programvaren som gjør dette stadig forbedres, så vil andelen aldri kunne bli 100 prosent. Derfor finnes det en ordning hvor brukere av tjenesten ganske enkelt kan varsle Google om gatebilder hvor nettopp ansikter eller bilskilter er gjenkjennelige. Erfaringsmessig vil

Google mener at kraver om at bildene på forhånd må gjennomgås manuelt vil være umulige å gjennomføre, både økonomisk og logistisk. Google har derfor anket kjennelsen til en høyere domstol.

– Vi kan ganske enkelt ikke overholde de nåværende betingelsene fra domstolen. Dersom ikke kjennelsen endres, har vi ikke noe annet velg enn å trekke Google Street View-tjenesten fra Sveits, sa Fleischer.

– Dette er ikke et spørsmål som bare handler om økonomiske interesser. Vi mener at domstolen gjør en feil når den ikke inkluderer sveitsiske brukere og bedrifter, som også benytter Street View-tjenestene til egne formål, sa Fleischer.

Ifølge Wall Street Journal skal også personsvernkommisæren i Sveits, Hanspeter Thür, være fornøyd med at saken har blitt anket til den høyeste domstolen i Sveits. Årsaken skal være at den vil sette presedens for tilsvarende personvernsaker. Han er overbevist om at dommerne i den føderale domstolen vil opprettholde den nåværende kjennelsen.

I Tyskland, hvor Google har møtt ekstra mye motstand fra personvernmyndighetene, ble ikke Street View-tjenesten lansert før etter at alle private huseiere fikk mulighet til få visket ut sine eiendommer fra bildene, før de ble offentliggjort. Hvor mange som faktisk har bedt om dette, er uklart, men i enkelte strøk er det mange boliger som ikke er utvisket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.