Truer med å stenge platebutikker

Richard Bransons Virgin Megastores truer med å stenge butikkdørene hvis ikke plateselskapene fortsetter å satse på tradisjonelt salg av musikk-CDer. Branson er skremt av Time Warners oppkjøp av EMI.

Richard Bransons Virgin Megastores truer med å stenge butikkdørene hvis ikke plateselskapene fortsetter å satse på tradisjonelt salg av musikk-CDer. Branson er skremt av Time Warners oppkjøp av EMI.

Britene fikk seg en støkk tidligere i uken da det tradisjonsrike plateselskapet EMI ble slukt av verdens største medie- og underholdningsselskap, amerikanske Time Warner. Meldingen kom kun kort tid etter at internettselsskapet AOL varslet fusjon med Time Warner.

Gjennom sammenslåingene dannes et joint venture, Warner EMI Music, som over de neste tre årene kommer til å kutte 3.000 av 23.000 stillinger. Til sammen opererer de to aktørene i 70 land med en stall på 2.500 artister som produserer 2.000 album årlig og rettigheter til to millioner låter.

Gjennom sammenslåingen kaprer de 25 prosent av det globale musikkmarkedet.

Koplet til den enorme medlemsbasen til America Online (AOL) på 23 millioner medlemmer (hvorav tre millioner befinner seg i Europa), får Warner EMI Music et meget sterkt incentiv til å satse ressurser på musikk-distribusjon online.

Det er dette sceneskifte som Virgin nå reagerer sterkt på.

Financial Times skriver at Virgin Megastores, som selger musikk og multimedieprodukter, truer med å stenge dørene hvis ikke plateselskapene bekrefter forpliktelsene til fortsatt butikksalg. EMI har blant annet plateselskapet til Virgin i stallen

- De (plateselskapene - red.anm.) risikerer å trekke seg ut av detaljhandelen for tidlig, før Internett virkelig kommer i gang. Salgsvolumet på Internett er patetisk, fortsatt mindre enn én prosent i USA, mener Simon Wright, som er sjef for detaljhandelen i EMI Group.

Plateselskapene er i øyeblikket i ferd med å rette mye av oppmerksomheten og ressursene mot hvordan de skal greie å følge med på Internett-kjøret. Dette etterlater tradisjonell handel i et vakuum.

- For øyeblikket er synet vårt at betingelsene som tilbys fra plateselskapene ikke kan rettferdiggjøre ytterligere investeringer i musikk. Dette kan føre til at vi trekker oss ut av alt som her med musikkbransjen å gjøre, advarer Wright.

Til toppen