AVTALER & KONTRAKTER

Truer NetCom med millionbøter

Samferdselsministeren truer NetCom med dagbøter som samlet kan gi NetCom utgifter opp mot 30 mill. kroner.

30. juni 2004 - 08:58

I går ettermiddag ble det kjent at samferdselsminister og tidligere NetCom-direktør Torild Skogsholm vil ilegge NetCom dagbøter på 100.000 kroner per dag for manglende utbygging av UMTS-nettet.

NetCom har varslet at det ikke vil få bygd ferdig UMTS-nettet i forhold til konsesjonen før i mars 2005, da selskapet vil åpne nettet kommersielt. Om samferdselsministeren setter i verk dagbøter, så vil det gi NetCom tre millioner kroner i bøter per måned.

Det er ti måneder til NetCom planlegger å åpne UMTS-nettet, slik at NetCom risikerer opptil 30 millioner kroner totalt i bøter.

Det er imidlertid sannsynlig at NetCom vil komme til enighet med departementet om en annen løsning.

I følge UMTS-konsesjonen har NetCom forpliktet seg til utbygging av UMTS slik at NetCom innen 31. mars 2004 skulle hatt en dekning på nær 76 prosent av befolkningen. Disse vilkårene er ikke innfridd, selv om NetCom ble gitt 15 måneders utsettelse på sine utbyggingsforpliktelser.

– Dersom den allerede gjennomførte tildelingen av UMTS-konsesjonene og framtidige tildelinger på mobilområdet skal ha troverdighet, må vi vise at vi mener alvor med konsesjonskravene. Det betyr at vi også må følge opp med sanksjoner overfor de aktører som ikke oppfyller sine løfter, sa samferdselsminister Torild Skogsholm i går.

    Les også:

NetCom-sjef Barbara Thoralfsson ble svært overrasket over dette vedtaket. Hun mener NetCom er på god vei til å oppfylle konsesjonsvilkårene, og at NetCom ikke bør straffes for at selskapet er litt på etterskudd.

– Dette er urimelig og høyst oppsiktsvekkende, sier Thoralfsson.

– Vi har allerede brukt mer enn en milliard kroner på UMTS, og det er ingenting i vår adferd som skulle tilsi at vi er ute etter å spare penger ved å unndra oss konsesjonsforpliktelser. NetCom er enig i at konsesjonskravene skal tas på alvor. Vi kan imidlertid ikke forstå at troverdighet og legitimitet kan svekkes ved at man tar hensyn til vesentlig endrede forutsetninger, sier Thoralfsson.

NetCom er gitt tre ukers frist til å uttale seg til varslet om vedtak. NetCom, Telenor og Hi3G har per i dag konsesjon til å drive tredjegenerasjons mobilnettverk (UMTS) i Norge. Dette mobilkommunikasjonsnettet er ennå ikke satt i kommersiell drift her i landet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.