Truer Sverige med «tidenes nettangrep»

Varsler aksjon i ettermiddag.

Truer Sverige med «tidenes nettangrep»
«Anonymous» truer med nye aksjoner mot svenske nettsteder fredag. Guy Fawkes-masker har blitt kjennetegn på hacktivistene og deres sympatisører. Bilde: Jeremy Sutton-Hibbert/Getty Images/All Over Press

Hackergruppen Anonymous truer med det hittil største nettangrepet mot Sverige fredag ettermiddag. Svensk politi, forsvaret, regjeringen og Riksdagen er blant gruppens mål.

En person sier i et videoopptak at angrepet blir rettet mot nettportaler som representerer det svenske samfunnet. Personen er kledd i en maske som forestiller Guy Fawkes, som ville sprenge det engelske Parlamentet i lufta på 1600-tallet og som er et symbol for Anonymous.

- Vi skal gjøre det største som noen gang er gjennomført i Anonymous' historie, sier personen i opptaket som er lagt ut på nettstedet YouTube.

- Internett tilhører oss, og sammen kan vi stanse sensuren på internett, fortsetter vedkommende.

Angrep

Personen sa ikke hvilke nettsider det er snakk om. Men midt i videoopptaket dukket det opp et stillbilde der det sto at angrepet ville bli innledet klokken 14.30 fredag 5. oktober, skriver Stockholm-avisen Aftonbladet.

Nettsidene til den svenske regjeringen, nasjonalforsamlingen, forsvaret og flere banker og medier er blitt utsatt for hackerangrep denne uken. Angrepene begynte etter at svensk politi mandag gikk til razzia i et lokale med servere med tilknytning til Pirate Bay og WikiLeaks.

Pirate Bay er et omstridt nettsted for deling av filer på internett. WikiLeaks er også et nettsted, grunnlagt av australieren Julian Assange, hvor det er blitt offentliggjort lekkede dokumenter fra regjeringer og diplomater.

«Verdenshistorie»

- Vi skal skrive verdenshistorie, sier en 18-åring som bare navngis som Johan og som Aftonbladet har snakket med.

Han verken jobber eller går på skole, hele livet hans dreier seg om internett, skrev avisen fredag.

Motivet for angrepsplanene skal ifølge nyhetsbyrået DPA være hevnlyst etter at svensk politi etter ordre fra påtalemyndigheten har gått til razzia mot nettselskapet PeriQ Networks. Selskapet mistenkes for brudd på loven om opphavsrett.

Flere servere hos PeriQ ble beslaglagt under razziaen, som ble avsluttet onsdag, men ingen ansatte i selskapet er mistenkt for lovbrudd, opplyser påtalemyndigheten. Det er blitt antydet at PeriQ har tilknytning til Pirate Bay. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: