Truls Fyhns mareritt

For noen dager siden markerte Tromsøs politimester Truls Fyhn seg som konsekvent motstander av Internett-kamera, på et prinsipielt, sikkerhetspolitisk grunnlag.

For noen dager siden markerte Tromsøs politimester Truls Fyhn seg som konsekvent motstander av Internett-kamera, på et prinsipielt, sikkerhetspolitisk grunnlag.

Et internett-kamera er et kamera som med jevne mellomrom – fra hvert kvarter til tre ganger i døgnet – sender et bilde til et websted. Et slikt finnes på Universitetet i Tromsø, slik at bilder som det til venstre, gjøres tilgjengelig for alle og enhver. Truls Fyhn mente at russiske spioner kunne bruke det til å følge med i militære skipsanløp. Forsvaret selv var uenig. Der hadde man klarert opplegget før tilbudet kom på lufta.

Mitt poeng her er at tilsvarende kameraer finnes i stort antall på nettet, og det er en av streiferens mange gleder å bruke dem til å sjekke lokale forhold verden over. Prøv selv: Nytteverdien begrenser seg stort sett til værobservasjoner, noe som også er motivet for Universitetet i Tromsø. Herlig å kunne ringe gamle studiekamerater og innlede samtalen med "Jeg ser at sola skinner hos dere, at temperaturen er 0,6 grader, og at dere nyter en svak nordøstlig bris på to meter per sekund."

Amerikaneren Leonard J. Evancic driver et websted kalt Leonard's Worlds, et garantert familievennlig område. Det nyeste tilskuddet til hans verdener er Cam World, med pekere til 800 "spionkameraer" verden over, kjekt ordnet per land og per amerikansk delstat. Flere av de norske internett-kameraene er med, blant annet det i Tromsø, så nå vet vi hva CIA-agentene bruker som streiferedskap.

Det er sjeldent amerikanske webkataloger er helt a jour. Bergens Tidende har gjort en del endringer som Leonard ikke har fått med seg ennå, mange av dem er spesielt velegnet for å følge med på hva som skjer i Bergens havn. Pussig nok er det ingen kamera som viser Haakonsvern.

Bruk Leonards pekere flittig. Du oppdager fort at dersom en peker er endret, kreves det som oftest bare et fåtalls håndgrep på URL-linja i nettlosen for å komme på sporet igjen. Da kan du også finne fram til et langt mer detaljert Tromsø-bilde enn det Leonard peker på.

Men bruk Leonard. Dra til Antarktis eller til Australia eller til Sør-Afrika. Og skjenk Truls Fyhn en vennlig tanke når du retter kameraet mot stranden i Copacabana. Politimesteren fortjener også å lære å streife.

Til toppen