IT-POLITIKK

Trump hyllet internettaktivister på ytre høyre

Da Trump inviterte høyrevridde internettprofiler til konferanse i Det hvite hus, erkjente han at noen av dem var «langt ute». Likevel hyllet han dem.

President Donald Trump under det han har kalt «Presidential Social Media Summit» i Det hvite hus.
President Donald Trump under det han har kalt «Presidential Social Media Summit» i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix
11. juli 2019 - 21:00

– Noen av dere er virkelig langt ute. Altså, det er genialt, men det er ille, sa president Donald Trump under konferansen om sosiale medier torsdag.

Konferansen samlet konservative kritikere av de store sosiale mediene som Facebook og Twitter. Mange republikanere og Trump mener plattformene sensurerer konservative, selv om Trump har skaffet seg over 60 millioner følgere nettopp på Twitter, der han er svært aktiv. Ingen av mediegigantene ble invitert til konferansen.

Ut mot etablerte medier

Blant aktørene som deltok på konferansen, var aktivisten James O'Keefe i Project Veritas, som blant annet er kjent for å ha forsøkt å plante en falsk historie i Washington Post. I 2010 ble han funnet skyldig i å ha forsøkt å telefonavlytte en senator.

– Han er ikke kontroversiell, men redelig, sa Trump.

Andre deltakere i konferansen var Turning Point USA, hvis medlemmer flere ganger har havnet i rasismeskandaler, organisasjonen PragerU og tankesmia Heritage Foundation. Også de mener at plattformer som Facebook og Twitter opptrer partisk mot religiøse, abortmotstandere og andre konservative.

– Med en ufattelig kreativitet, klarer dere å nå fram utenom de korrupte etablerte mediene. Og de er veldig, veldig korrupte, la presidenten til.

Avviser partiskhet

Facebook har utestengt ytterliggående stemmer som Alex Jones og Louis Farrakhan, mens Twitter har regler mot hatprat basert på rase, seksualitet, kjønn og religion. Organisasjonen Internet Association, som representerer Facebook, Google og andre IT-giganter, er ikke enig i at konservative sensureres.

– Konservative stemmer har brukt sosiale medier på en effektiv måte. Internettselskapene er ikke imot dem, sier organisasjonens leder Michael Beckerman.

Demokraten David Cicilline i Representantenes hus leder en gransking i justiskomiteen av gigantplattformenes markedsdominans. Men han framholder at han aldri har sett bevis på at plattformene opptrer partisk mot konservative.

– Hvis noen kan vise til faktiske tall, og ikke bare paranoia fra medlemmer av ytre høyre, ville jeg satt pris på det, sier han.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.